Χρηματοπιστωτική κρίση και πολιτικές διάσωσης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η περίπτωση των τραπεζών Eurobank - Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-07-11Συγγραφέας
Ντούρτσιος, Αθανάσιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 ξεκινώντας από τις Η.Π.Α εξαπλώθηκε γρήγορα , επηρεάζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επιπτώσεις της κρίσης στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα πολλών χωρών ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς, γεγονός που ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε συντονισμένες δράσεις και στην εφαρμογή πολιτικών διάσωσης για να περιορίσουν αρχικά, τις επιπτώσεις της κρίσης και στην συνέχεια να τις εξαλείψουν.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν επηρεάστηκε ουσιαστικά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, η επίδραση όμως της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης σ’ αυτό, ήταν καταλυτική. Για την αποτροπή της κατάρρευσής του, οι αρμόδιες αρχές της χώρας εφάρμοσαν πολιτικές για τη διάσωση και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του, καθώς και για την διατήρηση της συστημικής σταθερότητας.
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή έχει ως σκοπό να παρουσιάσει, αρχικά, τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν παγκοσμίως για την διάσωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος λόγω των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007. Στη συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος λόγω των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης.
Τέλος αναλύεται πως η δημοσιονομική κρίση επηρέασε τα βασικά μεγέθη και τους δείκτες των τραπεζών Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Eurobank, ποιες ήταν οι πολιτικές διάσωσης που εφαρμόστηκαν και πως επηρέασαν την πορεία των τραπεζών, καθώς και τις προοπτικές και τη βιωσιμότητα του σχήματος που διαμορφώθηκε μετά την εξαγορά του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου από την Eurobank.