Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικής εφαρμογής στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-07-04Συγγραφέας
Τσόκολα, Βασιλική
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Προσδοκώμενο αποτέλεσμα της διατριβής είναι η σχεδίαση, υλοποίηση και ένταξη μιας εκπαιδευτικής εφαρμογής που θα υιοθετεί ένα αναγνωρισμένο πρότυπο σχεδιασμού εκπαιδευτικού λογισμικού στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και η διαμόρφωση της ως μαθησιακό αντικείμενο με απώτερο σκοπό την διευκόλυνση της περαιτέρω εφαρμογής της στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 3ης Λυκείου για την διδασκαλία του μαθήματος των Πολυμέσων και Δικτύων.
Τα βασικά ερευνητικά ερωτήματα της παρούσας διατριβής συνοψίζονται στο κατά πόσο μια εκπαιδευτική εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook μπορεί να συμβάλει στην εμπέδωση εννοιών και την επίτευξη μαθησιακών αποτελεσμάτων που αφορούν στην διδακτική ενότητα των πολυμέσων εφοδιάζοντας τον μαθητή με τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να μπορεί να δημιουργήσει μια δική του εφαρμογή πολυμέσων .
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας ώστε να διερευνηθεί ποιος είναι ο βαθμός εμπέδωσης εννοιών και μαθησιακών αποτελεσμάτων που αφορούν στην διδακτική ενότητα των πολυμέσων σε μια ομάδα μαθητών Λυκείου που θα χρησιμοποιήσουν την εκπαιδευτική εφαρμογή στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Πιο συγκεκριμένα, έγινε αρχικά μια ποσοτική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίων ώστε να διερευνήσουμε αφενός τις προσδοκίες που έχουν οι μαθητές από την εφαρμογή και αφετέρου να εξετάσουμε τις απόψεις τους σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα τους υποβάλαμε σχετικά με την εφαρμογή πριν προχωρήσουμε στην δημιουργία της. Η έρευνα διεξήχθη μέσω διαδικτύου καθώς με αυτό τον τρόπο είχαμε πρόσβαση σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την παραπάνω έρευνα αναλύθηκαν κυρίως ποσοτικά. Μετά τον σχεδιασμό της εφαρμογής, προχωρήσαμε στην αξιολόγησή της σε συνεργασία με άλλους μαθητές χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της παρατήρησης ακολουθώντας αρχικά ποιοτική ανάλυση. Στη συνέχεια ,ακολουθώντας ποσοτική ανάλυση με τη χρήση ερωτηματολογίων έγινε αξιολόγηση του ρόλου του κάθε μαθητή, της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών και της αποκτηθείσας γνώσης ώστε να προβούμε στην εξαγωγή συμπερασμάτων.