Καταγραφή της οργανωτικής κουλτούρας και μέτρηση του βαθμού ασάφειας και σύγκρουσης ρόλων εντός των φαρμακευτικών υπηρεσιών Κύπρου
Επιτομή
Εισαγωγή – Σκοπός
Η οργανωτική κουλτούρα αποτελεί μία σημαντική μεταβλητή στη διοίκηση των μονάδων υγείας. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αποτύπωση των διαστάσεων της οργανωτικής κουλτούρας που χαρακτηρίζει τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες Κύπρου. Παράλληλα, στοχεύει να καταγράψει το βαθμό ασάφειας και σύγκρουσης ρόλων μεταξύ των φαρμακοποιών που εργάζονται σε αυτές.
Δείγμα – Μέθοδος
Η μελέτη διεξήχθη στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες με τη συμμετοχή ενενήντα (90) φαρμακοποιών του δημόσιου τομέα. Από τα ενενήντα (90) ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν, απάντησαν εβδομήντα επτά (77) εργαζόμενοι φαρμακοποιοί (85,5% ποσοστό ανταπόκρισης).
Για τη μέτρηση της οργανωτικής κουλτούρας, επιλέχθηκε ένα προσαρμοσμένο ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς, που αποτελεί μετάφραση του Organizational Culture Profile (OCP) και για τη μέτρηση του βαθμού ασάφειας και σύγκρουσης ρόλων, χρησιμοποιήθηκαν δύο κλίμακες μεταφρασμένες στα Ελληνικά.
Τα αποτελέσματα έτυχαν επεξεργασίας και στατιστικής ανάλυσης με τη βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSS Version 16.
Αποτελέσματα
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς του δημοσίου, τα χαρακτηριστικά της οργανωτικής κουλτούρας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών που αποδεικνύονται ως σημαντικότερα, είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια, η κοινωνική υπευθυνότητα και η έμφαση στην αμοιβή, ενώ τα λιγότερο σημαντικά, αναδεικνύονται η καινοτομία – αποφασιστικότητα και η επιθετικότητα – ανταγωνιστικότητα.
Από την άλλη πλευρά, η υπηρεσία δίνει έμφαση και προάγει χαρακτηριστικά που δεν βρίσκονται σε υψηλές θέσεις των προσδοκιών των εργαζομένων.
Επιπλέον, το φύλο και η ηλικία δεν επηρεάζουν τις αντιλήψεις τους σχετικά με τις διαστάσεις της οργανωτικής κουλτούρας, ενώ αντιθέτως, προκύπτουν κάποιες σημαντικές διαφορές που αφορούν στην επαγγελματική θέση.
Συμπεράσματα
Ως γενικότερο συμπέρασμα της παρούσας μελέτης, η οργανωτική κουλτούρα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ισχυρή και συνεπώς κρίνεται σκόπιμο να ληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες για βελτίωσή της.