Ενεργειακή συμπεριφορά μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών
Abstract
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αφορά στην ενεργειακή συμπεριφορά των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών. Η ενέργεια και η χρήση της αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας, έχοντας ουσιαστική σημασία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος είναι υπαρκτός με την παγκόσμια αναπτυξιακή διαδικασία και την ανθρώπινη παρέμβαση να αποτελούν βασικές συνιστώσες της πολυσύνθετης φύσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Δεδομένου ότι για την ορθή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, απαιτείται επιπλέον και υιοθέτηση ανάλογων στάσεων, τρόπων ζωής και συμπεριφοράς, σκοπό της διατριβής αποτελεί η διερεύνηση του συμπλόκου γνώσεων, στάσεων και καθημερινών συνηθειών των μαθητών, σχετικά με την ενέργεια και τη χρήση της συνδεδεμένη με το περιβάλλον, με απώτερο στόχο τον προσδιορισμό του ρόλου και του περιεχομένου των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της αειφορικής ενεργειακά συμπεριφοράς.
Κατόπιν της διατύπωσης των κεντρικών εννοιών και της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, για την επίτευξη του σκοπού, τέθηκαν οι επί μέρους ερευνητικοί στόχοι εμπεριεχομένων των ερευνητικών ερωτημάτων. Ως ερευνητικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε αξιόπιστο και έγκυρο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις κλειστού κυρίως τύπου και περιεχόμενο ανταποκρινόμενο στους ερευνητικούς στόχους, το οποίο απευθύνθηκε στους μαθητές της Α΄ γυμνασίου.
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε υψηλή επίδοση κοντά στα επιστημονικά πρότυπα στις γενικές γνώσεις, όχι όμως και στις γνώσεις του τοπικού περιβάλλοντος για την ενέργεια, έντονος προβληματισμός για το περιβάλλον, τη χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας, θετική ενδοσυσχέτιση γνώσεων, στάσεων και ενεργειακών συνηθειών και συσχέτιση αυτών με κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, συσχέτιση των ΠΠΕ με τις περιβαλλοντικές συνήθειες, όχι όμως με τις γενικές γνώσεις και τις στάσεις για την ενέργεια. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ριζικής αλλαγής στα ανθρώπινα πρότυπα συμπεριφοράς με περιβαλλοντικά βιώσιμο προσανατολισμό, με την περιβαλλοντική εκπαίδευση να κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην κατεύθυνση αυτή.