Εκτίμηση της ποιότητας ζωής διαβητικών ασθενών τύπου ΙΙ και πως αυτή επηρεάζεται απο την κατάθλιψη και τις διαταραχές του ύπνου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-09-03Συγγραφέας
Αντωνοπούλου, Κωνσταντίνα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί χρόνια ασθένεια με σημαντικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Διακρίνεται σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και τύπου ΙΙ και με τη σωστή και έγκαιρή αντιμετώπισή του μπορεί να προληφθούν επιπλοκές της νόσου οι οποίες μπορεί συμβάλλουν στη μείωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Σκοπός: Στην παρούσα «μεταπτυχιακή διατριβή» αποσκοπείται η μέτρηση του επιπέδου της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής των Διαβητικών ασθενών και ο προσδιορισμός της πιθανής επίδρασης της κατάθλιψης και της αϋπνίας. Η έρευνα διεξήχθη στο Τακτικό Εξωτερικό Διαβητολογικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης. Συμμετείχαν ενενήντα τρεις (93) ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νόσο ΣΔ τύπου ΙΙ και είναι γνώστες της Ελληνικής γλώσσας.
Μεθοδολογία: Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν: α) η κλίμακα αυτοαξιολόγησης της κατάθλιψης του ZUNG, β) το γενικό ερωτηματολόγιο μέτρησης της υγείας EQ-5D και γ) η κλίμακα μέτρησης των διαταραχών ύπνου Athens Insomnia Scale που συμπληρώθηκαν από τους συμμετέχοντες. Η ανάλυση περιλαμβάνει στοιχεία περιγραφικής στατιστικής, εξέταση διαφορών ως προς δημογραφικά στοιχεία, και μελέτη των συσχετίσεων των οργάνων μεταξύ τους.
Αποτελέσματα: Οι διαβητικοί ασθενείς του δείγματος (Ν=93) είχαν μέσες τιμές 0,80 και 68,8 στις κλίμακες των EQ-5D και EQ-VAS αντίστοιχα, ενώ το 81,8% ανέφερε ήπια ή μέτρια κατάθλιψη. Παρουσιάζεται ισχυρή αρνητική σχέση (p<0.001) μεταξύ της ποιότητας ζωής και της αϋπνίας και μέτρια θετική σχέση (p<0.05) μεταξύ των προβλημάτων ύπνου και της κατάθλιψης. Αντίθετα, δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην ποιότητα ζωής και στην κατάθλιψη. Η ηλικία δεν συσχετίζεται με καμιά από τις παραπάνω μεταβλητές, ενώ ως προς το φύλο, οι άνδρες ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ζωής στην κλίμακα EQ-5D (p<0.05).
Συμπεράσματα: Η σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής των διαβητικών ασθενών επηρεάζεται από την κατάθλιψη και την αϋπνία. Η ύπαρξη αρνητικής σχέσης μεταξύ της ποιότητας ζωής και της κατάθλιψης χρήζει περαιτέρω μελέτης από τους ερευνητές. Επίσης, η ποιότητα ζωής επηρεάζεται και από πλήθος κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων όπως η ηλικία και το φύλο. Η εκτίμησή της συμβάλλει στην προάσπιση της υγείας και στη μείωση των επιπλοκών. Απαιτείται η ανάπτυξη κατάλληλων προγραμμάτων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των χρόνιων ασθενών τόσο σε επίπεδο υλοποίησης προγραμμάτων για την προαγωγή της υγείας, όσο και σε επίπεδο μείωσης των επιπλοκών που προέρχεται από τη χρόνια αυτή νόσο.