Επαγγελματική εξουθένωση-Ικανοποίηση νοσηλευτών στο Π.Π.Γ.Ν Ρίο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-09-03Συγγραφέας
Σουβλάκη, Μαρία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Ένας σύγχρονος μελετητής θα πρέπει να γνωρίζει, ότι το νοσοκομείο αναπαράγει ένα ιδιαίτερο αγαθό, την υγεία. Ως εκ τούτου απαιτούνται ιδιαιτερότητες για την οργάνωση και διοίκησή του, καθότι είναι ένας χώρος έντασης και έχει ως στόχο να συνεργαστούν εντός των τειχών του πολυποίκιλη ομάδα ανθρώπων, με διαφορετική μόρφωση, στόχους, αξίες και κοινωνική καταξίωση.
Η παρούσα ερευνητική εργασία αποσκοπεί στην αποτύπωση της επαγγελματικής εξουθένωσης – ικανοποίησης των νοσηλευτών σε σχέση με την βαρύτητα των νοσηλευτικών τμημάτων που εργάζονται στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
Το δείγμα αποτελούσαν 121 νοσηλευτές. Για την στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν 1) περιγραφική στατιστική, 2) συμπερασματική και 3) μονοπαραγοντική ανάλυση.
Από τα ευρήματα προκύπτει ότι στατιστικά σημαντικοί παράγοντες για την Συναισθηματική εξάντληση είναι οι διαστάσεις «Καθήκοντα», «Επαγγελματικό κύρος» και «Αυτονομία». Τα πολλαπλά καθήκοντα εκτός από την ασάφεια του ρόλου του εργαζόμενου προκαλούν και τον παρατεταμένο νοσηλευτικό φόρτο εργασίας. Επιπρόσθετα το μειωμένο επαγγελματικό κύρος και η έλλειψη αυτονομίας οδηγούν σε συναισθηματική εξάντληση.
Στατιστικά σημαντικοί παράγοντες για την Αποπροσωποποίηση είναι οι διαστάσεις «Καθήκοντα», «Επαγγελματικό κύρος», «Αυτονομία», «Χρόνια προϋπηρεσίας» και «Φύλο».
Στατιστικά σημαντικοί παράγοντες για το «Αίσθημα μειωμένων προσωπικών επιτευγμάτων» είναι οι διαστάσεις «Οικογένεια» και «Αυτονομία». Σημαντικό ρόλο παίζει η οικογενειακή κατάσταση όπου το «αίσθημα μειωμένων προσωπικών επιτευγμάτων» έχει μεγαλύτερες τιμές στους έγγαμους και τους άγαμους συγκριτικά με τους διαζευγμένους και τους χήρους. Η έλλειψη αυτονομίας των νοσηλευτών έχει ως απόρροια το αίσθημα μειωμένων προσωπικών επιτευγμάτων να είναι σχετικά υψηλό καθώς δεν υπάρχει επιβράβευση και δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα οργάνωσης.