Επίδραση των συνθηκών του εξωτερικού περιβάλλοντος, όπως αυτό διαμορφώθηκε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στη στρατηγική & την οργανωτική δομή των μικρομεσαίων Κυπριακών επιχειρήσεων κατά την διετία 2010-2011
Abstract
Η διπλωματική εργασία στρέφεται γύρω από την παγκόσμια οικονομική κρίση και το κατά πόσο επηρέασε το εξωτερικό περιβάλλον των Κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναγκάζοντάς τες να μεταβάλλουν τη στρατηγική και την οργανωτική τους δομή. Η δυναμική αυτή των επιχειρήσεων περιορίζεται στη διετία 2010 – 2011, οπότε η κρίση άρχισε να επηρεάζει τη Δημοκρατία. Απώτερος στόχος είναι να αποδειχτεί εάν η κρίση μετέβαλε το εξωτερικό περιβάλλον των Κυπριακών επιχειρήσεων και εάν επήλθαν σχετικές αλλαγές στους στρατηγικούς χειρισμούς και οργανογράμματά τους, καθώς και η φύση των αλλαγών αυτών.
Η απάντηση στα ανωτέρω ερωτήματα δόθηκε μέσα από σειρά συλλογισμών που ξεκινούν από το χρονικό της κρίσης μέχρι να εκδηλωθεί στη Δημοκρατία, συνεχίζονται με τη συμβολή της οικονομικής επιστήμης στο φαινόμενο «κρίση», προχωρούν στο πώς η κρίση διαμόρφωσε το εξωτερικό περιβάλλον των Κυπριακών επιχειρήσεων και ολοκληρώνονται με συμπεράσματα από την εμπειρία και πρακτική των ίδιων των επιχειρήσεων (επί τη βάση απαντήσεων που δόθηκαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο). Τα συγκεκριμένα συμπεράσματα εξετάζονται υπό το πρίσμα των αντίστοιχων μέτρων που αναδείχτηκαν από τη διεθνή πρακτική, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι Κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υιοθέτησαν στοιχεία και πρακτικές επιχειρήσεων που ανταπεξήλθαν επιτυχώς σε συνθήκες ύφεσης ή εάν λειτούργησαν αυθόρμητα, χωρίς αποκρυσταλλωμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Οι συλλογισμοί μας ολοκληρώνονται με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμούμε ότι μπορούν να συνδράμουν στην επίτευξη των μελλοντικών τους στόχων.
Το πόρισμα της διπλωματικής εργασίας επαληθεύει τις εκτιμήσεις μας για τη δυσμενή μεταστροφή του εξωτερικού περιβάλλοντος των Κυπριακών επιχειρήσεων λόγω της κρίσης και τη συνακόλουθη σχετική αναπροσαρμογή της στρατηγικής και οργανωτικής τους δομής. Ταυτόχρονα έρχονται στο φως ενδιαφέροντα πορίσματα για τη φυσιογνωμία των Κυπριακών επιχειρήσεων, όπως π.χ. η υιοθέτηση περισσότερο συντηρητικών παρά νεωτεριστικών στρατηγικών.