Ποσοτική διερεύνηση του βαθμού ικανοποίησης των εργαζομένων στις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης (Νέα Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση)
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-07-30Συγγραφέας
Σταυρακάκη, Γεωργία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιούνται πολλές έρευνες που αφορούν στην εργασιακή ικανοποίηση, συνήθως οι περισσότερες αφορούν στον ιδιωτικό τομέα. Βιώνοντας καθημερινά, ως μέλος της Κοινότητας της Περιφέρειας Κρήτης, τα προβλήματα, τις δυσλειτουργίες αλλά κυρίως τα παράπονα και την εμφανή συχνά δυσφορία των εργαζομένων, θεώρησα ότι θα είναι χρήσιμο να προσπαθήσω να εντοπίσω μέσω έρευνας τις πηγές της εργασιακής τους δυσφορίας αλλά και της εργασιακής τους ικανοποίησης. Σκοπός συνεπώς της παρούσας μελέτης είναι να μετρήσουμε στο μέτρο του δυνατού τον βαθμό της εργασιακής ικανοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού στις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης (νέα αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση).
Η διατριβή αποτελείται από τις εξής ενότητες. Στην πρώτη σημειώνεται η έλλειψη μελετών ή ερευνών που να αφορούν στην εργασιακή ικανοποίηση όσων εργάζονται στην Ελλάδα στο «δημόσιο τομέα». Στη συνέχεια παρουσιάζονται με τρόπο συνοπτικό οι διάφορες θεωρίες και έρευνες που με άμεσο ή με έμμεσο τρόπο αναδεικνύουν την σπουδαιότητα που έχει για την επιχείρηση ο παράγοντας ανθρώπινο δυναμικό και μάλιστα εργασιακά ικανοποιημένο. Τέλος τίθενται οι παρακάτω στόχοι :
Μέτρηση με την χρήση ερωτηματολόγιου του βαθμού ικανοποίησης των εργαζομένων στη Περιφερειακή Αιρετή Αυτοδιοίκηση.
Κατασκευή ενός απλού, εύχρηστου και χρήσιμου δείκτη μέτρησης ώστε να αποτυπώνεται η εργασιακή ικανοποίηση
Τεκμηρίωση της χρησιμότητας που έχει η συστηματική παρακολούθηση της εργασιακής ικανοποίησης
Στην επόμενη ενότητα πρώτα γίνεται αναφορά στις εξής κλίμακες : (α) Η Διαφορική κλίμακα, (β) H Συσσωρευτική κλίμακα, (γ) Η κλίμακα Αθροιστικής Βαθμολόγησης, και (δ) Η Σημασιολογικής διαφοροποίησης κλίμακα. Κατόπιν παρουσιάζεται το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα και τεκμηριώνεται γιατί θα χρησιμοποιηθεί η κλίμακα Likert. Έπειτα παρουσιάζεται ο τρόπος επιλογής του τυχαίου δείγματος των εργαζομένων που έχουν απαντήσει στο ερωτηματολόγιο της έρευνας. Ακολούθησε η στατιστική ανάλυση των απαντήσεων. Κατόπιν έχει παρατεθεί η προσέγγιση για την ποσοτικοποίηση της εργασιακής ικανοποίησης που καταλήγει σε ένα απλό δείκτη μέτρησης που λαμβάνει τιμές μεταξύ του μηδενός και της μονάδας.
Το τελευταίο τμήμα της διατριβής αφορά στα συμπεράσματα και τις προτάσεις μας για περαιτέρω έρευνα. Τα βασικά συμπεράσματα μας είναι [1] Ο δείκτης μέτρησης της
ικανοποίησης σκόπιμο είναι διαφορετικός για κάθε φύλο, [2] Το επίπεδο εκπαίδευσης , ο χρόνος προϋπηρεσίας ,και η ηλικία δεν διαφοροποιούν τις επιλογές στις απαντήσεις ανά φύλο για όλες τις ομάδες των ερωτήσεων. Όσον αφορά στις προτάσεις μας ,χωρίς να αγνοούμε ότι η μέτρηση της εργασιακής ικανοποίησης είναι ένα δύσκολο και πολυδιάστατο πρόβλημα , μπορούμε να προτείνουμε τα εξής. Εάν αποφασιστεί να κατασκευαστεί ένας δείκτης μέτρησης της εργασιακής ικανοποίησης για κάθε φύλο ξεχωριστά μπορεί σε μεγάλο βαθμό να βασιστεί στο δείκτη και στο ερωτηματολόγιο που προτείνουμε. Χρήσιμο δε θα είναι η μέτρηση να γίνεται τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο.