Μελέτη κόστους επαναλαμβανόμενων εργαστηριακών εξετάσεων σε δημόσιο νοσοκομείο την εποχή της κρίσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-07-24Συγγραφέας
Χαρωνίτη, Ζωή
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η συνεχής αυξητική τάση των δαπανών υγείας και η παρατεταμένη κοινωνική κρίση, αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για το Ελληνικό Σύστημα Υγείας. Παρεμβάσεις για τη μείωση των διογκωμένων δαπανών των νοσοκομείων, με στόχο την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του συστήματος υγείας είναι απαραίτητες. Σε μια εποχή με περιορισμένους οικονομικά πόρους, είναι αναγκαία η κάλυψη του πληθυσμού, όσο γίνεται ισότιμα και αποδοτικά, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Στον εργαστηριακό τομέα παρουσιάζεται αύξηση των ζητούμενων εργαστηριακά εξετάσεων, και άσκοπη χρήση των υγειονομικών πόρων.
Σκοπός
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η μελέτη του κόστους των επαναλαμβανομένων εργαστηριακών εξετάσεων, των προαναλυτικών σφαλμάτων και των επαναλήψεων ενός Αιματολογικού Εργαστηρίου Δημόσιου Νοσοκομείου. Στον εργαστηριακό τομέα εμφανίζεται μια σημαντικού βαθμού αύξηση των ζητούμενων εργαστηριακών εξετάσεων. Για διάφορους λόγους όμως, ένα μεγάλο ποσοστό των πραγματοποιούμενων εργαστηριακών εξετάσεων αποδεικνύεται ασκόπως ζητούμενο και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί χωρίς καμιά επίπτωση στην υγεία του ασθενή, ενώ σημαντικά ποσά θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν.
Μεθοδολογία
Μελέτη της ζήτησης των βασικών εργαστηριακών εξετάσεων ενός Αιματολογικού Εργαστηρίου δημόσιου νοσοκομείου, ανά κλινική, σε σύγκριση με τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, για διάστημα ενός έτους. Αναζητήθηκαν τα σύνολα των επαναλήψεων από το LIS του εργαστηρίου για όλο το έτος 2012. Έγινε έλεγχος των προαναλυτικών σφαλμάτων και αναζητήθηκε ο λόγος των επαναλήψεων των εξετάσεων ρουτίνας του εργαστηρίου (Γενικής αίματος, Ταχύτητας Καθίζησης Ερυθρών, και πήξης του αίματος), για διάστημα δύο μηνών, το ίδιο έτος. Κοστολόγηση των αντίστοιχων εξετάσεων και αντιδραστηρίων για το συγκεκριμένο διάστημα. Υπολογισμός συνολικής οικονομικής επιβάρυνσης.
Αποτελέσματα
Οι εργαστηριακές εξετάσεις και το υψηλό κόστος των αντιδραστηρίων κατέχουν υψηλό ποσοστό στις δαπάνες υγείας. Το συνολικό κόστος από τα προαναλυτικά σφάλματα (ακατάλληλα δείγματα) για το διάστημα των δύο μηνών που μελετήθηκε, ανέρχεται στο ποσό των 2.207,00€. Το κόστος από τις επαναλήψεις στις εξετάσεις ρουτίνας του εργαστηρίου, αντιστοιχεί στο ποσό των 138.199,00€, για το διάστημα ενός έτους.
Μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης λογοδοσίας και οικονομικής συμπίεσης πόρων, πολιτική λειτουργίας στα περισσότερα δημόσια εργαστήρια πρέπει να είναι η εξοικονόμηση πόρων.
Συμπεράσματα
Εάν υπολογιστεί το κόστος από τα προαναλυτικά σφάλματα για όλο το έτος και προστεθεί το κόστος από τις επαναλήψεις, ένα πολύ σημαντικό ποσό θα μπορούσε να εξοικονομηθεί. Και έχει σημασία η μείωση του κόστους, υπό το φως της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν από σπατάλες κακής χρήσης, και κατάχρησης των υπηρεσιών υγείας, με απλές παρεμβάσεις.