Το νέο επιχειρησιακό περιβάλλον του τμήματος τελωνείων μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέες προκλήσεις ή νέες απειλές;
Abstract
Το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ως αποτέλεσμα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την 1η Μαΐου 2004, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα μέσα στα οποία δραστηριοποιείται σήμερα το Τμήμα Τελωνείων.
Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ η τελωνειακή αρχή της Κύπρου, ως μέλος πλέον της τελωνειακής οικογένειας των κρατών μελών της ΕΕ, καλείται μέσα από νέες μεθόδους εργασίας να ασκήσει αποτελεσματικά και αποδοτικά όλες τις αρμοδιότητες για τις οποίες έχει ευθύνη, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας (τόσο εθνικής όσο και κοινοτικής) σε όλα τα θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων του Τμήματος Τελωνείων.
Σκοπός της διατριβής είναι να αναλύσει αυτό το νέο επιχειρησιακό περιβάλλον (εσωτερικό και εξωτερικό) για να διαπιστωθούν τυχόν δυνατότητες - αδυναμίες και να επισημανθούν οι οποιεσδήποτε προκλήσεις ή/και απειλές με στόχο την εξαγωγή ποιοτικών συμπερασμάτων και την καταγραφή συγκεκριμένων προτάσεων και εισηγήσεων.
Βασική ανάγκη της έρευνας είναι να γίνει κατανοητό το σύγχρονο περιβάλλον δράσης του Τμήματος Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας (ως κράτος μέλος της ΕΕ) για να εντοπιστούν πρωτίστως οι δυνατότητες και οι τυχόν αδυναμίες του, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα βοηθητικό εργαλείο στα χέρια της Διοίκησης για την σωστή χάραξη πολιτικής με στόχο την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα το Τμήμα.
Το Τμήμα Τελωνείων υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Αποτελείται από μία κεντρική διοίκηση, το Αρχιτελωνείο με έδρα την Λευκωσία, κύρια αρμοδιότητα του οποίου είναι η χάραξη της πολιτικής του Τμήματος, καθώς επίσης και 4 περιφερειακές διοικήσεις, τα Επαρχιακά Τελωνεία Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, τα οποία είναι υπεύθυνα για την διεκπεραίωση των τελωνειακών διαδικασιών.