Η εφαρμογή της κοστολόγησης στα Ελληνικά Δημόσια Νοσοκομεία. Εκτίμηση και σύγκριση κόστους λειτουργίας νοσηλευτικού τμήματος ενός δημόσιου νοσοκομείου και μιας ιδιωτικής πολυκλινικής
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-07-17Συγγραφέας
Κυπραίος, Ευάγγελος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Στις μέρες μας συχνά γίνεται λόγος για το μεγάλο κόστος των υπηρεσιών υγείας το οποίο έχει αυξηθεί με αλματώδεις ρυθμούς στην διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για να επιτευχθεί ο περιορισμός των δαπανών στην υγεία, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα. Η χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα μας, έδωσε το έναυσμα για νέες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση με θετικά σημάδια μέχρι στιγμής.
Η παρούσα μελέτη διερευνά το κόστος λειτουργίας ενός δημόσιου νοσοκομείου – Γενικό νοσοκομείο Λαμίας – και μιας ιδιωτικής πολυκλινικής. Στόχος της είναι μέσα από την σύγκριση των δύο διαφορετικών νομικών μορφών μονάδων υγείας να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την μορφή και τη δομή του κόστους καθώς και να αναζητηθούν οι δυνατότητες περιορισμού του.
Στην εργασία αυτή γίνεται επίσης προσπάθεια για την κοστολόγηση μιας διαγνωστικής κατηγορίας ΚΕΝ-DRG’S (Diagnosis-related group) κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα στην πράξη από κανένα ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο αλλά είναι άμεσος στόχος του υπουργείου υγείας. Μέσα από μια μεθοδολογικά άρτια και θεωρητικά ολοκληρωμένη πρόταση επιχειρείται ο εντοπισμός τόσο του άμεσου όσο και του έμμεσου κόστους όλων των κέντρων κόστους μιας νοσοκομειακής μονάδος αλλά και του ίδιου του ασθενή.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί, την μεγάλη συλλογή στοιχείων και την ορθή χρήση τους. Ειδικά για την περίπτωση του δημόσιου νοσοκομείου η διαδικασία αυτή επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο λόγω της απουσίας καταγραφής πολλών δεδομένων και της μεγάλης κοστολογικής απειρίας. Η κοστολόγηση μέχρι σήμερα ήταν κάτι άγνωστο για αυτά με συνέπεια να υπάρχουν πολλά προβλήματα στην οργάνωση των τμημάτων και στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται ώστε να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση. Παρόλα αυτά καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα αποτελέσματα να προσεγγίζουν την πραγματικότητα.
Η μελέτη αφορά στοιχεία της οικονομικής χρήσης του 2012 καθότι είναι η πρώτη χρονιά που τα δημόσια νοσοκομεία υποχρεούνται να εξάγουν κοστολογικά αποτελέσματα. Η κοστολογική μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι η «Πλήρης - Απορροφητική Κοστολόγηση» και εφαρμόστηκε με παρόμοιο τρόπο και στις δυο οικονομικές μονάδες ώστε να προκύψουν συγκρίσιμα αποτελέσματα.