Οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-07-02Συγγραφέας
Πάντη, Κωνσταντίνα-Κορίνα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σε ένα έντονα ανταγωνιστικό και ανασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο λειτουργεί η σύγχρονη οικονομία, ο τραπεζικός κλάδος παίζει κυρίαρχο ρόλο στην σωστή λειτουργία, επιβίωση και ανάπτυξη κάθε οικονομίας. Από το 2007 και έπειτα, όμως το παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα έχει δεχτεί πολλές απειλές, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Συνεπώς, όσα από τα πιστωτικά ιδρύματα κατάφεραν να επιβιώσουν από την κατάρρευση αναγκάστηκαν να αλλάξουν πολιτική και να θέσουν νέους στόχους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Στην Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται από τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης τα πιστωτικά ιδρύματα αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης, κυρίως λόγω της κατακόρυφης αύξησης των καθυστερούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα περισσότερα εξ αυτών, μετά την μεταβολή της πολιτικής τους οδηγήθηκαν στη συγχώνευση με άλλους τραπεζικούς ομίλους.
Στην παρούσα εργασία επιδιώκεται να γίνει μια συνοπτική περιγραφή της πορείας της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως και της σύνδεσής της με παλαιότερες κρίσεις. Πολύ περισσότερο δε, παρουσιάζεται η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα καθώς και ο τρόπος που ο τραπεζικός τομέας της χώρας αντιμετωπίζει την κατάσταση. Ο ρόλος των τραπεζών είναι πολύ σημαντικός στην πορεία κάθε οικονομίας και γι’ αυτό τον λόγο επιδιώκεται να γίνει μια σύγκριση της κατάστασης κατά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του € και της κατάστασης που επικρατεί από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα.
Η παρούσα εργασία αποτελείται από δύο μέρη. Στο Α’ μέρος, που αποτελεί τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος και το οποίο αποτελείται από δύο κεφάλαια γίνεται μια συνοπτική αναφορά στην πορεία της οικονομικής κρίσης και του τραπεζικού κλάδου.
Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στα αίτια και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα.
Το δεύτερο κεφάλαιο εξηγεί την πορεία του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα από την ένταξη της χώρας στη ζώνη του € μέχρι και σήμερα και συγκρίνει τις δύο περιόδους.
Το Β’ μέρος της εργασίας αποτελεί το εμπειρικό κομμάτι της. Αποτελείται από δύο κεφάλαια.
Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην εμπειρική έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο, κυρίως της προσωπικής συνέντευξης σε τραπεζικά στελέχη ορισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων της Βόρειας και Βορειοδυτικής Ελλάδος σχετικά με το πώς οι ελληνικές τράπεζες διαχειρίζονται την οικονομική κρίση. Τέλος, το τέταρτο κεφάλαιο εξηγεί τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα.