Μελέτη, σχεδίαση και ανάπτυξη συστήματος για τις ανάγκες της υπηρεσίας συστημάτων πληροφορικής και τεχνολογίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-06-17Συγγραφέας
Μηλιδώνης, Στέλιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα Μεταπτυχιακή Διατριβή προτείνει την ανάπτυξη ενός Πληροφοριακού Συστήματος, που βασίζεται σε συγκεκριμένες αυτοματοποιήσεις έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος για την κάλυψη των αναγκών της Υπηρεσίας Συστημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας (Υ.Σ.Π.Τ) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ).
Σκοπός αυτής της διατριβής είναι να υλοποιηθεί μια καινοτομία συγχώνευσης πολλαπλών συστημάτων σε ένα ενοποιημένο σύστημα, το οποίο να προσφέρει δυνατότητες επέκτασης των λειτουργιών του, ώστε να αναπτυχθεί ένα τελικό προϊόν το όποιο να μπορεί να αυτοματοποιήσει όλες τις διαδικαστικές λειτουργίες της Υ.Σ.Π.Τ και που μετέπειτα να έχει τη δυνατότητα επέκτασης για χρήση από τις υπόλοιπες Διοικητικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.
Το Πανεπιστήμιο διαθέτει λειτουργίες, που χρειάζονται να υποστηριχθούν τεχνολογικά από κάποιο κατάλληλο και αποδοτικό σύστημα, το οποίο στην παρούσα στιγμή δεν υφίσταται. Παραδείγματα τέτοιων λειτουργιών είναι η καταγραφή αναγκών από Ακαδημαϊκούς για μηχανογραφικό εξοπλισμό καθώς και η καταγραφή εξοπλισμού για σκοπούς εσωτερικού έλεγχου. Το Σύστημα θα πρέπει να αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η επεκτασιμότητα του σε μια ολοκληρωμένη λύση ενοποίησης των διαφόρων συστημάτων του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου κάτω από ένα συγκεντρωτικά κεντροκοποιημένο σύστημα βασισμένο σε τεχνολογίες του Παγκόσμιου Ιστού (web-based). Περαιτέρω το σύστημα, που θα αναπτυχτεί, θα πρέπει να δημιουργηθεί με βάση τις ανάγκες των χρηστών. Οι ανάγκες των χρηστών μελετήθηκαν μέσα από την προοπτική της ποιότητας εμπειρίας του χρήστη για το προτεινόμενο σύστημα .
Μέσω της μελέτης Πληροφοριακών Συστημάτων διαχείρισης περιουσίας καθώς και Συστημάτων Διαδικτυακών Παραγγελιών θεωρήθηκε προτιμότερο να αναπτυχτεί ένα σύστημα εξ αρχής το οποίο να καλύπτει πλήρως και επ’ ακριβώς τις απαιτήσεις του Οργανισμού. Ένα Σύστημα υλοποιημένο κατά παραγγελία θα έχει τις επιπλέον δυνατότητες της επεκτασιμότητας, ώστε να μπορέσει να καλύψει και μελλοντικές ανάγκες του Πανεπιστήμιου χωρίς να χρειάζεται η αγορά επιπλέον λογισμικών.
iv
Ακόμη, παρουσιάζονται τα στάδια ανάπτυξης ενός συστήματος από την ανάλυση απαιτήσεων στον σχεδιασμό και υλοποίηση μέχρι και την πιλοτική δοκιμή. Οι μέθοδοι οι οποίοι χρησιμοποιηθήκαν βασίστηκαν στη μεθοδολογία ICONIX. Τέλος, παρουσιάζονται οι αλλαγές που έγιναν στο σύστημα με βάση των αποτελεσμάτων της πιλοτικής λειτουργίας.
Το σύστημα αυτό, όπως και κάθε άλλο σύστημα, έχει πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, ειδικά αφού χρησιμοποιηθεί, οι οποίες έχουν εντοπιστεί και δίνονται ως κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα και εργασία.