Ποιότητα ζωής ασθενών που υποβλήθηκαν σε ριζική κυστεκτομή με εκτροπή ούρων
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-03-21Συγγραφέας
Νταντάκας, Γεώργιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή-Σκοπός: Η εκτροπή των ούρων σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή των ασθενών. Σκοπός της μελέτης είναι η καταγραφή και αξιολόγηση των αλλαγών αυτών και ο βαθμός επίπτωσης τους στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
Υλικό και Μέθοδος: Μελετήσαμε 30 άρρενες μέσης ηλικίας 67,6±7,6 έτη, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ριζική κυστεκτομή και εκτροπή ούρων σε δύο Νοσοκομεία της Κύπρου από το 2001 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012. Το δείγμα περιλάμβανε 12 ασθενείς (ομάδα 1) που υποβλήθηκαν σε ουρητηροδερμοστομία και 18 ασθενείς (ομάδα 2) που υποβλήθηκαν σε ορθότοπη νεοκύστη τύπου Hautmann. Όλοι οι ασθενείς ήταν ελεύθεροι υποτροπής της νόσου. Αναλύθηκαν δημογραφικά χαρακτηριστικά τους ενώ η ποιότητα ζωής τους μετεγχειρητικά, εκτιμήθηκε με τα ερωτηματολόγια EORTC-QLQC30 και BLM30.
Αποτελέσματα: Η βαθμολογία της συνολικής ποιότητας ζωής κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα σε όλους τους ασθενείς (μ.o.:65,5±21,2). Στη λειτουργική κλίμακα του QLQC30 υπήρχε επίσης υψηλή βαθμολογία ενώ στην κλίμακα συμπτωμάτων/απλών ερωτήσεων χαμηλή βαθμολογία. Ανάλυση των δύο ομάδων έδειξε ότι η ποιότητα ζωής, η συναισθηματική κατάσταση, η αντίληψη και η κοινωνική κατάσταση ήταν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό υπέρ της ορθότοπης νεοκύστης (p<0.05). Στατιστικά σημαντικές διαφορές καταγράφηκαν και στις ερωτήσεις που αφορούσαν την κόπωση, τον πόνο, την αϋπνία και τη διάρροια. Οι ασθενείς με ουρητοδερμοστομία ανέφεραν συχνότερα οικονομικές δυσκολίες. Στις κοινές ερωτήσεις που αφορούσαν το ερωτηματολόγιο BLM30 δεν εμφανίστηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες. Όλοι οι ασθενείς με ουρητηροδερμοστομία ανέφεραν προβλήματα με την ουροστομία, ενώ οι ασθενείς με ορθότοπη νεοκύστη εξέφρασαν σε μεγαλύτερο ποσοστό ενόχληση με την εμφάνιση του σώματός τους. Συνολικά σεξουαλικά δραστήριοι ήταν μόνο το 13,33% (4/30). Το ποσοστό αποδοχής της ουρητηροδερμοστομίας και νεοκύστης ήταν 25% (3/12) και 88,88% (3/12) αντίστοιχα.
Συμπεράσματα: Και τα δύο είδη εκτροπής ούρων παρέχουν στον ασθενή υψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής. Λεπτομερέστερη ανάλυση όμως καταδεικνύει την υπεροχή της ορθότοπης νεοκύστης, η οποία θα πρέπει να αποτελεί την επέμβαση εκλογής, όπου αυτή είναι τεχνικά εφικτή, ογκολογικά δικαιολογημένη και αποδεκτή από τον ασθενή μετά από κατάλληλη ενημέρωσή του.