Επιπτώσεις του εργασιακού στρες στη σωματική και ψυχική υγεία των νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2012-11-13Συγγραφέας
Αγαθοκλέους, Θεμούλα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Οι νοσηλευτές, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματός τους, αντιμετωπίζουν συχνά στρεσογόνες καταστάσεις. Η ύπαρξη εργασιακού στρες συμβάλλει στην επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας, υποδαυλίζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας.
Σκοπός: Ο κύριος σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η ανίχνευση της έντασης του εργασιακού στρες που βιώνει το νοσηλευτικό προσωπικό και οι σχετικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία.
Μέθοδος: Τον πληθυσμό της έρευνας απετέλεσαν 190 νοσηλευτές που εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο δημογραφικών στοιχείων, η Κλίμακα Μέτρησης του Νοσηλευτικού Στρες (Expanded Nursing Stress Scale) των French, S. et. al. (2000), το ερωτηματολόγιο σωματικής υγείας των Wyler, et. al. (1968) όπως τροποποιήθηκε από τον Καραδήμα το 1999, αφού πρόσθεσε σε αυτό μερικά συμπτώματα που προέρχονται από την κλίμακα των Belloc, et. al. (1971) και η υποκλίμακα ψυχικής ευεξίας του ερωτηματολογίου RAND 36-item Health Survey. Για τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν οι στατιστικές δοκιμασίες «Κριτήριο Τ», «Ανάλυση Διασποράς» και η στατιστική δοκιμασία Pearson.
Αποτελέσματα: Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού βιώνει στρες στο εργασιακό του περιβάλλον. Τους κύριους παράγοντες επαγγελματικού στρες αποτελούν η διαμάχη με τους προϊσταμένους, η επαφή με το θάνατο, η αβεβαιότητα για το θεραπευτικό αποτέλεσμα και η επαφή με τους ασθενείς και τα πρόσωπα της οικογένειας τους. Ο λιγότερο συχνός στρεσογόνος παράγοντας είναι οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας. Τα κυριότερα σωματικά συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους νοσηλευτές είναι οι κράμπες, οι πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα, οι πονοκέφαλοι, η φτωχή μνήμη, η απότομη αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους, η υπερβολική εφίδρωση, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια, συμπτώματα τα οποία είχαν στατιστικά σημαντική διαφορά στο συνολικό στρες. Όσον αφορά στη σχέση εργασιακού στρες και ψυχικής ευεξίας αναδείχθηκε μια αρνητική γραμμική σχέση μεταξύ των δύο μεταβλητών.
Συμπέρασμα: Το κύριο συμπέρασμα της παρούσης έρευνας είναι ότι το εργασιακό περιβάλλον των νοσηλευτών στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου δημιουργεί αυξημένο στρες και επηρεάζει την υγεία τους. Η παρούσα έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη εφαρμογής μέτρων κατά του νοσηλευτικού στρες και τη δημιουργία ενός θετικού και υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος .