Από το Μάνατζμεντ στην Ηγεσία: μία συστηματική θεώρηση
Abstract
Η παρούσα διατριβή επιχειρεί τη διερεύνηση της εννοιολογικής και εφαρμοσμένης συσχέτισης των εννοιών μάνατζμεντ και ηγεσία στη σύγχρονη διοικητική πραγματικότητα. Τα βασικά ερευνητικά ερωτήματα, στα οποία ανταποκρίνεται, είναι η αποσαφήνιση των όρων «μάνατζμεντ»-«ηγεσία» μέσω συγκριτικής ανάλυσης, ο ορισμός - αξιολόγηση - αποτίμηση του ρόλου και της εφαρμογής τους, η σύνδεση και ενσωμάτωση του μάνατζμεντ στην ηγεσία υπό μία συστημική θεώρηση και η ερευνητική εξέταση της εφαρμογής του θεωρητικού της πλαισίου σε πραγματικές συνθήκες, ώστε να εξαχθούν αξιόπιστα επιστημονικά συμπεράσματα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει εκτενώς απασχολήσει τη διεθνή βιβλιογραφία κατά τη διαρκή αναζήτηση από τη διοικητική επιστήμη του βέλτιστου τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σκοπός της διατριβής είναι η κατανόηση σε σημασιολογικό και εμπειρικό επίπεδο των δομικών συστατικών και των πολλαπλών διαστάσεων της ηγεσίας και του μάνατζμεντ, ώστε να αναδυθεί η σημασία τους στην επίτευξη του οντολογικού στόχου και στη νοηματοδότηση της διοίκησης.
Επιγραμματικά καταλήγει στο συμπέρασμα πως παρά την εμφανή τους διαφορετικότητα, οι δύο έννοιες στην πράξη δεν συνθέτουν ένα μέγα-σύστημα αντιπαλότητας, αλλά ένα πλέγμα σχεδόν ολικής αλληλεξάρτησης, καθώς μόνο συνυπάρχοντας μπορούν να οδηγήσουν στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και στη διαχρονική επιτυχία.
Ακολουθήθηκε συνδυασμός περιγραφικής-επιστημονικής μεθοδολογίας (αποτύπωση και θεωρητική διαπραγμάτευση του προβλήματος, επιλογή και εφαρμογή ερευνητικής διαδικασίας για τη συλλογή - επεξεργασία - ερμηνεία των εμπειρικών δεδομένων, ανάπτυξη της ερευνητικής μελέτης, κοινοποίησή της στην επιστημονική κοινότητα). Εφαρμόσθηκε συστημική προσέγγιση κατά τον προσδιορισμό του βαθμού επιρροής και αλληλεπίδρασης των δύο συστημάτων, μέσω ανταλλαγής σημείων (δομισμός). Η ερμηνεία των πρωτευόντων δεδομένων κατά τη διεξαγωγή της έρευνας με αντικείμενο την αντίληψη του ανθρώπινου δυναμικού για το μάνατζμεντ και την ηγεσία και η πρακτική εφαρμογή τους στο εργασιακό περιβάλλον είχε αναλυτικό και συλλογιστικό χαρακτήρα.
Η διατριβή διαρθρώνεται σε τέσσερα συνολικά κεφάλαια (που αναπτύσσονται σε υποενότητες) και καταλήγει σε συμπεράσματα. Το πρώτο κεφάλαιο εξετάζει τις έννοιες ηγεσία και μάνατζμεντ στη σύγχρονη διοικητική επιστήμη. Το δεύτερο κεφάλαιο δομείται από τη συγκριτική ανάλυση και τον εντοπισμό διαφοροποιήσεων μεταξύ τους. Το τρίτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στη συστημική θεώρηση πεδίων επιρροής και αλληλεξάρτησης μεταξύ μάνατζμεντ και ηγεσίας. Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει την ερευνητική προσέγγιση της αντίληψης του ανθρώπινου δυναμικού για τις δύο έννοιες, της πρακτικής τους εφαρμογής και αντιστοίχιση με τη διεθνή βιβλιογραφία. Η διατριβή ολοκληρώνεται με συνοπτική αποτύπωση των συμπερασμάτων.