Οι διατροφικές συνήθειες νέων της Κύπρου- Η σημασία της διατροφής στην υγεία: Απόψεις πρωτοετών Κυπρίων φοιτητών
Abstract
Εισαγωγή: Η παρούσα διατριβή διερευνά τις διατροφικές συνήθειες νέων της Κύπρου και τη σημασία της διατροφής στην υγεία τους. Η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση ή όχι της υγείας των ανθρώπων. Οι συνέπειες της κακής διατροφής είναι καταστρεπτικές για την υγεία, ιδιαίτερα όταν οι συνήθειες αυτές υιοθετούνται από πολύ νωρίς και αυτό γιατί συμβάλλει στην προδιάθεση διαφόρων νόσων.
Σκοπός: Η έρευνα στοχεύει στην εξέταση και αποτύπωση των διατροφικών συνηθειών νέων της Κύπρου, μέσα από τυχαίο δείγμα πρωτοετών φοιτητών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και στην εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με τη διατροφική συμπεριφορά των νέων και το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στην Κύπρο. Παράλληλα, δεύτερος σκοπός της έρευνας είναι η συσχέτιση των αποτελεσμάτων ώστε να εξεταστεί το είδος της σχέσης και ο βαθμός συσχέτισης του ποσοστού των νέων με κακές συνήθειες διατροφής και η υποβολή εισηγήσεων για την αντιμετώπιση της.
Δείγμα- Μέθοδος: Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν εκατό είκοσι ένας (121) Κύπριοι πρωτοετείς φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου σχετικού με τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις των νέων, καθώς και για τη συχνότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών. Τα αποτελέσματα έτυχαν επεξεργασίας και στατιστικής ανάλυσης με το Στατιστικό Πακέτο για τις Κοινωνικές Επιστήμες έκδοση 16.0.
Αποτελέσματα: Από την έρευνα, βρέθηκε ότι οι νέοι διατηρούν σχετικά κακές διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις, με πιθανό αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους. Συγκεκριμένα, ποσοστό 55,7% των νέων δεν ετοιμάζει φαγητό στο σπίτι ή ετοιμάζει μόνο δύο έως τρεις φορές το μήνα. Επιπρόσθετα, ποσοστό 31,4% των νέων τρώει σε ταχυφαγεία ή εστιατόρια δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Το ποσοστό που τρώει καθημερινά σε ταχυφαγεία ή εστιατόρια είναι 4,2%. Ποσοστό 47,2% των νέων δεν αθλείται καθόλου, ενώ ποσοστό 79,3% των παχύσαρκων συμμετεχόντων στην έρευνα δεν έχει σταθερές ώρες γευμάτων. Τα αποτελέσματα φανερώνουν ότι οι σημερινοί νέοι, αν και ενημερωμένοι για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία τους η κακή διατροφή, δεν ακολουθούν συστηματικά υγιεινό τρόπο διατροφής.
Συζήτηση:Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με τις διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες νέων άλλων χωρών. Συγκεκριμένα παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση έτοιμου φαγητού και μη τήρηση σταθερού ωραρίου στη λήψη γευμάτων. Επίσης έχει παρατηρηθεί μειωμένη φυσική δραστηριότητα που επιβαρύνει την υγεία των νέων. Οι διαπιστώσεις αυτές πρέπει να ευαισθητοποιήσουν τις αρμόδιες αρχές υγείας της Κύπρου για την οργάνωση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας σε θέματα διατροφής και άσκησης, τα οποία πρέπει να αρχίζουν από την παιδική ηλικία έτσι ώστε οι νέοι να είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι για τη διατροφή και κατ’ επέκταση την υγεία τους.