Ηγεσία και λήψη αποφάσεων στον κατασκευαστικό τομέα: Μελέτη περίπτωσης Θεμελιοτεχνικής ΛΤΔ
Abstract
Ηγεσία είναι η συστηματική καθοδήγηση ανθρώπων για την κατάκτηση ενός στόχου και είναι μία νόμιμη αναγκαιότητα που θεωρείται ένας ειδικός τύπος εξουσίας ειδικά στον περίπλοκο χώρο του τομέα των κατασκευών. Στον κατασκευαστικό τομέα η ηγεσία δομείται από τρία βασικά χαρακτηριστικά: τη θέση του ηγέτη στο οργανωτικό σύστημα, τη προσωπικότητα και τις μορφές συμπεριφοράς του. Η εταιρεία μας έχει πολλά είδη ηγετών και μάνατζερ και όλοι μαζί πρέπει να συνεργάζονται.
Με την κύρια εταιρική στρατηγική που ακολουθεί η εταιρεία μας που είναι η στρατηγική σταθερότητας και με ανταγωνιστική στρατηγική που είναι στρατηγική διαφοροποίησης παρουσιάσουμε σε αυτή την εργασία, την στρατηγική επιτυχία της εταιρείας Θεμελιοτεχνικής ΛΤΔ διαμέσου του χρόνου και μέσα από την ανάλυση των δράσεων και των ενεργειών που συνέτειναν ώστε να κατέχει σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ονόματα στον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου στα τεχνικά έργα. Ένας άλλος σκοπός της εργασίας αυτής είναι και ταυτόχρονα η μελέτη των στάσεων των εργαζομένων της εταιρείας έναντι του τρόπου που διοικείται και τις εταιρικές στρατηγικές που επέλεξαν οι ηγέτες να ακολουθήσουν που ίσως χρήζουν βελτίωσης και ανανέωσης πλέον μετά από τόσα χρόνια συνεχούς εφαρμογής.
Με την ερευνά που έγινε και συμμετείχαν 58 άτομα, πάνω από το 70% των καταγραμμένων υπαλλήλων της εταιρείας συμπεραίνεται ότι η καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος δικαιοσύνης και συνεργασίας, όπως και οι ευκαιρίες ανέλιξης και προαγωγής στην ζωή της κατασκευαστικής εταιρείας μας είναι απαραίτητη και προϋποθέτει τη διευθέτηση με το βέλτιστο τρόπο μεταξύ των συναδέλφων και των διαφόρων ειδικοτήτων. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπως αυτό των δύσκολων και απαιτητικών μεγάλων ειδικών τεχνικών έργων είναι αναγκαία η μετάδοση της κουλτούρας του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας. Στην μετάδοση αυτού του κλίματος πρωταρχικό ρόλο παίζουν τα διοικητικά στελέχη μέσα από τη στάση τους αλλά και από τις πράξεις τους. Θα πρέπει να οργανώνονται επομένως εκπαιδευτικές δράσεις αναφορικά́ με τη βελτίωση της επικοινωνίας, την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και τις τεχνικές διαχείρισης των συγκρούσεων.