Ισότιμη πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες – Μελέτη περίπτωσης: Κύπρος
Abstract
Σκοπός: Στην παρούσα διατριβή διερευνήθηκαν ο βαθμός πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες σε παγκόσμιο επίπεδο εστιάζοντας στην Ευρώπη και οι λόγοι για τους οποίους η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα είναι προβληματική ή περιορισμένη και μελετήθηκαν πιθανοί τρόποι βελτίωσης της πρόσβασης.
Μεθοδολογία: Έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματα μελετών που έγιναν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη σύγκριση της πρόσβασης των Κύπριων ασθενών με Ευρωπαίους ασθενείς. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις οι οποίες ήταν μερικώς δομημένες και δόθηκαν ερωτηματολόγια σε αντιπροσώπους εμπλεκόμενων φορέων.
Αποτελέσματα: Η μελέτη επιβεβαίωσε τη μειωμένη πρόσβαση των Κύπριων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκών κρατών-μελών και αναγνώρισε τους λόγους. Μερικοί σοβαροί περιορισμοί που επιβεβαιώθηκαν και από τους συνεντευξιαζόμενους είναι οι χαμηλές δαπάνες για την αποζημίωση των φαρμάκων, οι χρόνοι ολοκλήρωσης των διαδικασιών αποζημίωσης, η υποστελέχωση του αρμόδιων φορέων, η αβεβαιότητα της εμπεριστατωμένης τεκμηρίωσης των αξιολογήσεων.
Συμπεράσματα: Στα συμπεράσματα συνοψίζεται η ανάγκη για αναθεώρηση των δαπανών για αποζημίωση των φαρμακευτικών προϊόντων, αύξηση του προσωπικού του ΟΑΥ, εφαρμογή της νέας φαρμακορρυθμιστικής νομοθεσίας και εφαρμογή επιπλέον εργαλείων που μπορούν είτε να χρησιμοποιηθούν άμεσα είτε πιο μακροπρόθεσμα για βελτίωση της διαθεσιμότητας και προσβασιμότητας.