Η διαφορά της νομικής και της ηθικής αντιμετώπισης της ενεργητικής, σε σχέση με την παθητική ευθανασία
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2023-05Συγγραφέας
Σταύρου, Μαριλένα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η διάβαση του ανθρώπου από τη ζωή στο θάνατος υπήρξε ένα θέμα διαχρονικό και θεωρείται ζήτημα μεγάλης ηθικής συζήτησης και σημασίας, με φιλοσοφικές, κοινωνικές, ιατρικές, βιοηθικές και νομικές διαστάσεις. Ένα θέμα που παράκμασε και αντιμετωπίστηκε ποικίλα και εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με την πολυπλοκότητα της ζωής σε ένα συνεχώς εκσυγχρονισμένο κοινωνικό περιβάλλον, που ολοένα και περιπλέκεται, εξαπλώνεται και οξύνεται.
Σε αρκετές περιπτώσεις η ζωή μπόρεσε να ερμηνευτεί καλύτερα από το θάνατο. Ο θάνατος συγκρότησε και αποτελεί ένα θέμα έντονων αντιθέσεων με πιο σημαντικό από ποτέ το κομμάτι της ευθανασίας. Τα βασικά περί ευθανασίας ηθικά ερωτήματα, που η Εφαρμοσμένη Ηθική προσπαθεί να δώσει απαντήσεις είναι η ενέργεια της ευθανασίας είναι ηθικώς αποδεκτή πρακτική; Και αν είναι με ποιο τρόπο πρέπει να διενεργείται;
Η λέξη ευθανασία, είναι μια ελληνική λέξη, η οποία για τους αρχαίους Έλληνες σήμαινε ως ανώδυνος και ήρεμος θάνατος. Σήμερα το θέμα της ευθανασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της ηθικής, της κοινωνικής και της νομικής συζήτησης. Διαχωρίζεται σε υποκατηγορίες, αναλόγως με τη μέθοδο εφαρμογής της ή τη συγκατάθεση του ασθενή.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει το ζήτημα της ευθανασίας, επικεντρώνοντας κυρίως σε ηθικές διαστάσεις και ηθικά διλλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή ή μη αυτής της πρακτικής.
Ως εκ τούτου, η εργασία είναι χωρισμένη σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος θα γίνει αναφορά για την ευθανασία, συνεπώς και αυτών που αφορούν στις διακρίσεις της διφορούμενης αυτής πρακτικής όπως η ενεργητική, η παθητική, εκούσια, μη εκούσια και ακούσια ευθανασία.
Στο δεύτερο μέρος θα προβληθούν τα επιχειρήματα τόσο των υπερασπιστών όσο και των αντίθετων της ευθανασίας, αναδείχνοντας το ηθικό πλαίσιο γύρω από τις σύγχρονες ευθανασιακές απόψεις και πρακτικές, θέτοντας ηθικούς προβληματισμούς που προκύπτουν από την αποδοχή ή απόρριψη της ευθανασίας.
Στο επόμενο μέρος της εργασίας παίρνει θέση το νομικό δίκαιο στον διεθνή και Ευρωπαϊκό χώρο, όπου το ζήτημα της ευθανασίας είναι θολό στις περισσότερες χώρες, γιατί προκύπτουν δυσκολίες που επινοούν σκέψεις και ερωτήματα για τη ζωή του ανθρώπου και τα δικαιώματα του, το θάνατο και το κατά πόσο είναι ελεύθερος ο άνθρωπος να αυτοκαθορίζεται και να είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.
Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα επί του θέματος και την βιβλιογραφία η οποία βασίστηκε σε ελληνική και αγγλική, σε άρθρα και περιοδικά, επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν πηγές από την διαδικτυακή πύλη.