Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λατόμευση αδρανών υλικών
Abstract
Το αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας βασίζεται στην μελέτη της λατομικής δραστηριότητας στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα στην εξόρυξη αδρανών (άμμος, χαλίκι και σκύρα), δομικών υλικών και περιγράφει την σημαντικότητα τους στην καθημερινότητα. Τα αδρανή υλικά είναι απαραίτητα για την κατασκευή όλων των έργων υποδομής και δομικών έργων και αποτελούν μία σημαντική δραστηριότητα στην οικονομική ζωή της χώρας με συνεπακολούθως επιπτώσεις από την επεξεργασία τους.
Επικεντρώνεται γύρω από βασικές έννοιες των λατομικών όρων. Στο κεφάλαιο 1 γίνεται ένα εισαγωγικό κομμάτι δηλαδή τι είναι λατομείο, τι υλικά εξορρύσσονται και αναπτύσσεται ο στόχος της παρούσας εργασίας. Στο 2ο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ιστορική αναδρομή των λατομείων της περιοχής της Κύπρου, τα κυριότερα λατομεία και γίνεται η ανάλυση των αδρανών υλικών που παράγονται. Επίσης στο θεωρητικό πλαίσιο πραγματοποιείται εκτενής αναφορά στην έννοια της κυκλικής οικονομίας ως προς τα λατομεία και της ανάλυσης κύκλου ζωής. Επιπρόσθετα παρουσιάζονται οι νομοθεσίες και οι όροι λειτουργίας των λατομείων , τα είδη Κυπριακών προτύπων για τα αδρανή προϊόντα καθώς και οι ανάγκες των αδρανών υλικών ανά το Παγκύπριο και ανά χώρα ξεχωριστά.
Στο 3ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα κριτήρια επιλογής της περιοχής ενδιαφέροντος και αναλύονται κάποια χαρακτηριστικά της. Επιπρόσθετα παρουσιάζεται η μεθοδολογία έρευνας της μεταπτυχιακής εργασίας. Πιο συγκεκριμένα αναπτύχθηκε η βιβλιογραφική ανασκόπηση για την συλλογή των πρωτογενών δεδομένων, οι μετρήσεις σκόνης αιωρούμενων σωματιδίων 2.5 μm που διαδραματίστηκαν σε 4 σημεία ενδιαφέροντος εντός της λατομικής ζώνης με την χρήση του μετρητή TSI, η χρήση των λογισμικών προγραμμάτων SURPAC για την εκτίμηση των αποθεμάτων και ARC MAP για την επεξεργασία της αεροφωτογραφίας του λατομείου.
Στο κεφάλαιο 4 περιεγράφονται τα αποτελέσματα της παραγωγικής διαδικασίας του λατομείου και ο μηχανολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται. Ως βασικό εργαλείο χρησιμοποιείται η μεθοδολογία της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) , η οποία εφαρμόζεται για την ανάλυση των ποσοτικών δεδομένων (πετρελαίου, μηχανέλαιων και παραγωγικής διαδικασίας). Μετά από την ανάλυση των δεδομένων διεξάχθηκε η εκτίμηση των περιβαλοντικών επιπτώσεων του κύκλου ζωής της λατομικής δραστηριότητας και παρουσιάζεται η ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προτείνονται λύσεις-προτάσεις για την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δημιουργούνται.Ακόμη παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από την χρήση των λογισμικών προγραμμάτων που προαναφέρθηκαν πιο πάνω. Τέλος για την καλύτερη ανάλυση των μετρήσεων των αιωρούμενων σωματιδίων 2.5 μm, παρουσιάζεται σχηματική απεικόνιση των αποτελεσμάτων του μετρητή TSI και των δεδομένων καταμέτρησης των ωριαίων τιμών PM 2.5 μm του σταθμού Υποβάθρου της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου.
Στο κεφάλαιο 5 παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που διεκπεραιώθηκαν μέσα από την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνονται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης, αποκατάστασης και αναμόρφωσης του λατομείου για μελλοντικές χρήσεις εφόσον η προστασία της ατμόσφαιρας είναι ένα περιβαλλοντικό ζήτημα το οποίο επηρεάζει και επηρεάζεται από τον άνθρωπο.