Επισκόπηση εργαλείων οριστικής διαγραφής δεδομένων ως αντι-δικανική μέθοδος
Abstract
Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, το απόρρητο και η ασφάλεια των δεδομένων έχουν γίνει πιο κρίσιμα από ποτέ. Με την αύξηση των απειλών στον διαδίκτυο, των χάκερ και άλλων κακόβουλων παραγόντων, η ανάγκη για προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών κρίνεται επιτακτική. Στο σημείο αυτό εισάγεται η έννοια των εργαλείων οριστικής διαγραφής που μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση των δεδομένων που κρίνονται περιττά. Όπως λίγοι γνωρίζουν τα αρχεία που “διαγράφονται” παραμένουν στο μέσο αποθήκευσης μέχρι να αντικατασταθούν. Αυτό μπορεί να πάρει μέρες, μήνες ή ακόμη και χρόνια. Η διαγραφή αυτών των αρχείων απλώς καθιστά τον αποδεσμευμένο χώρο διαθέσιμο για χρήση. Ένα εργαλείο οριστικής διαγραφής αρχείων είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για τη μόνιμη διαγραφή αρχείων από τον υπολογιστή ή άλλα μέσα αποθήκευσης. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους διαγραφής αρχείων, οι οποίες αφαιρούν μόνο την αναφορά στο αρχείο, αφήνοντας τα δεδομένα άθικτα στο δίσκο, τα εργαλεία οριστικής διαγραφής δεδομένων χρησιμοποιούν προηγμένους αλγόριθμους για να αντικαταστήσουν τα δεδομένα πολλές φορές, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την ανάκτηση τους.
Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η διερεύνηση διαφόρων δημοφιλών εργαλείων οριστικής διαγραφής ως προς την ικανότητα τους για οριστική και αμετάκλητη διαγραφή αρχείων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν και κατά πόσο τα εργαλεία αυτά μπορούν να ανταπεξέλθουν σε σειρά δοκιμασιών που ετοιμάσαμε.
Για την επίτευξη των στόχων σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κατάλληλη πειραματική διάταξη για να εξεταστούν σενάρια διαγραφής συγκεκριμένων αρχείων από το δίσκο ή ολόκληρου του δίσκου.
Τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι ποικίλα και δίνουν μια πρώτη αποτίμηση των δυνατοτήτων τους, καθώς αρκετά από τα εργαλεία αποδείχτηκαν αρκετά ικανά και διέγραψαν οριστικά τα δεδομένα. Συνεπώς, η χρήση εργαλείων οριστικής διαγραφής δεδομένων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά μια δικανική εγκληματολογική έρευνα φέρνοντας τους ερευνητές σε αδιέξοδα. Ταυτόχρονα άλλα εργαλεία υπό εξέταση άφησαν τα δεδομένα άθικτα.
Σε κάθε περίπτωση, λόγω των πολλών μεταβλητών που υπάρχουν, η παρούσα διατριβή καταδεικνύει την ανάγκη για περεταίρω έρευνα με χρήση νέων παραμέτρων για εμπλουτισμό της υφιστάμενης γνώσης.