Ζητήματα ιδιωτικότητας στις εξατομικευμένες «έξυπνες» εφαρμογές
Abstract
Ο σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η διερεύνηση ενός ενδεικτικού αριθμού εξατομικευμένων έξυπνων εφαρμογών ως προς την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και τη συμμόρφωση τους ή μη στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Η σπουδαιότητα των ευρημάτων έγκειται στο γεγονός ότι οι εφαρμογές αυτές απαιτούν μεγάλο αριθμό δικαιωμάτων προκειμένου να λειτουργήσουν στη συσκευή του χρήστη και εξετάζεται κατά πόσον οι απαιτήσεις αυτές δικαιολογούνται μέσω των πολιτικών απορρήτου.
Αρχικά παρατίθενται τα ερευνητικά ερωτήματα και περιγράφεται η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητα της έρευνας. Έπειτα παρουσιάζονται σχετικοί ορισμοί και περιγράφεται το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συνέχεια αναφέρονται ζητήματα ιδιωτικότητας και προστασίας δεδομένων και ακολουθεί περιγραφή των εξατομικευμένων «έξυπνων» εφαρμογών. Μετά την περιγραφή των λόγων για του οποίους επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες εφαρμογές ακολουθεί ανάλυση των πολιτικών απορρήτου των εφαρμογών ως προς τα σημεία που αφορούν συλλογή, χρήση και διαμοιρασμό προσωπικών πληροφοριών.
Έπειτα ακολουθεί η πειραματική διάταξη όπου με εργαλεία που διανέμονται ελεύθερα στο διαδίκτυο συλλέγονται πληροφορίες σχετικές με τη δραστηριότητα των εφαρμογών και εξάγονται συμπεράσματα όπου σχολιάζεται η δραστηριότητα των εφαρμογών σε σχέση με την πολιτική απορρήτου και συνολικά κατά πόσον η πολιτική απορρήτου συνάδει με τις αρχές του νομικού πλαισίου.
Τα αποτελέσματα δίνουν μια ικανοποιητική εικόνα της δραστηριότητας των εφαρμογών ωστόσο μερικά επικίνδυνα δικαιώματα που απαιτούνται χωρίς όμως να δικαιολογούνται (είτε καθόλου είτε όχι ξεκάθαρα) στην πολιτική απορρήτου γεννούν ερωτηματικά ως προς την πληρότητα και ορθότητα των πολιτικών απορρήτου και κατά πόσον χρήζουν αναθεώρησης και επικαιροποίησης.