Kypseli Logo
    • Ελληνικά
    • English
  •  Home
  •  Browse 
    • Communities & Collections
    • By Issue Date
    • Authors
    • Titles
    • Subjects
    • By Issue number
  • Language elLanguage en
  •  Login 
    • Sign in
    View Item 
    • Home
    • Αποθετήριο Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (Repository of the Open University of Cyprus)
    • Μεταπτυχιακές διατριβές / Master Τhesis
    • Διοίκηση Τεχνολογία και Ποιότητα (ΕΛΛ) / Management, Technology and Quality (in Greek)
    • View Item
    •   Home
    • Αποθετήριο Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (Repository of the Open University of Cyprus)
    • Μεταπτυχιακές διατριβές / Master Τhesis
    • Διοίκηση Τεχνολογία και Ποιότητα (ΕΛΛ) / Management, Technology and Quality (in Greek)
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Εφαρμογή συστήματος ποιότητας σε εργοστάσιο ποτών – Μετάβαση από HACCP σε FSSC 22000.

    Thumbnail
    View/Open
    ΔΤΠ-2023-00274.pdf (2.912Mb)
    Date
    2023-05
    Author
    Παπαγεωργίου, Μαρία
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια για μια επιχείρηση τροφίμων, λόγω της αυξημένης προσοχής που έχει αναπτυχθεί ως προς την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Οι αρχές του HACCP, έχουν δημιουργηθεί και καθοριστεί σαν βασική καθοδήγηση για ένα υπεύθυνο επιχείρησης τροφίμων έτσι ώστε να τηρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και επιβάλλεται να ακολουθούνται από όλες τις βιομηχανίες τροφίμων. Με την πάροδο των χρόνων, κρίθηκε απαραίτητο να διατεθούν πιο ειδικά πρότυπα ως προς την ασφάλεια των τροφίμων οπόταν γίνεται εισαγωγή των προτύπων ISO σειράς 22000, το FSSC 22000, το BRC και ούτω κάθε εξής. Τα πρότυπα που αναλύονται στην παρούσα εργασία είναι αλληλένδετα καθώς το ένα προαπαιτεί το άλλο. Το πρότυπο FSSC 22000 προαπαιτεί το πρότυπο ISO 22000, το οποίο προαπαιτεί την ανάλυση με βάση τις αρχές HACCP. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι ο εντοπισμός των επιπλέον απαιτήσεων μεταξύ των προτύπων και ταυτόχρονα το πως μπορεί να γίνει εφικτή μια μετάβαση από τις αρχές του HACCP στις απαιτήσεις του προτύπου FSSC 22000. Για να επιτευχθεί αυτό, γίνεται ανάλυση όλων των απαιτήσεων και αναφορά σε όλες τις τεκμηριωμένες πληροφορίες που χρειάζονται με παραδείγματα, έτσι ώστε το σύστημα να εφαρμόζεται και να είναι αποτελεσματικό. Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών για την εγκατάσταση και αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος της ασφάλειας των τροφίμων με βάση το πρότυπο αυτό, και αφορά τον κάθε υπεύθυνο επιχείρησης τροφίμων αλλά και τον οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας τροφίμων με βάση το συγκεκριμένο πρότυπο. Η εξεταζόμενη εταιρεία είχε πιστοποιητικό με βάση την ανάλυση HACCP, οπόταν υπήρχαν κάποια δεδομένα για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτά τα δεδομένα αναλύονται ανά παράγραφο μαζί με τις αλλαγές που ενδεχομένως έγιναν, έτσι ώστε να πληρούνται όλες οι νέες απαιτήσεις. Για κάθε παράγραφο αναλύεται επίσης και ο λόγος κάθε αλλαγής ή τροποποίησης. Με αυτό τον τρόπο εξαλείφονται τα χάσματα μεταξύ των απαιτήσεων και δημιουργείται ένα νέο σύστημα με νέα δεδομένα για εφαρμογή. Ο διαχωρισμός των κεφαλαίων γίνεται ανάλογα καθώς στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στην ασφάλεια των τροφίμων και γίνεται αναφορά στην συμβολή της έρευνας αυτής. Στα επόμενα υποκεφάλαια, γίνεται ανάπτυξη της κάθε παραγράφου από τα πρότυπα. Πιο συγκεκριμένα στο υποκεφάλαιο 2.1 γίνεται η ανάλυση του Πλαισίου Λειτουργίας του Οργανισμού, στο 2.2 αναλύεται το κομμάτι της Ηγεσίας, στο 2.3 ο Σχεδιασμός, στο 2.4 η Υποστήριξη, στο 2.5 η Ικανότητα, στο 2.6 η Επίγνωση, στο 2.7 η Επικοινωνία, στο 2.8 αναφέρονται οι τεκμηριωμένες πληροφορίες και το πώς αυτές πρέπει να διαχειρίζονται από τον οργανισμό. Στο υποκεφάλαιο 2.9 ξεκινά το Λειτουργικό κομμάτι του οργανισμού, το οποίο συμπεριλαμβάνει τον τρόπο λειτουργίας, αναφέρει τα προαπαιτούμενα, τρόπο και διαδικασία αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και ιχνηλασιμότητας, την ανάλυση των κινδύνων, τα μέτρα ελέγχου, το σχέδιο σημείων ελέγχου, τις Διορθωτικές ενέργειες και ούτω καθεξής. Στο υποκεφάλαιο 2.10 είναι ο έλεγχος της παρακολούθησης και έπειτα στο 2.11 βρίσκεται η Επαλήθευση του συστήματος. Στο υποκεφάλαιο 2.12 είναι ο έλεγχος των διαδικασιών, στο 2.13 η αξιολόγηση της απόδοσης και στο 2.14 η Βελτίωση. Τα υποκεφάλαια 2.15 και 2.16 αναφέρονται εξ ολοκλήρου σε απαιτήσεις του προτύπου FSSC 22000 και είναι η χρήση του λογότυπου και η περιβαλλοντική παρακολούθηση. Στο κεφάλαιο 3.0 αναλύονται τα συμπεράσματα. Γενικότερα, η μετάβαση αυτή δεν ήταν δύσκολή αλλά χρειάστηκε χρόνος και δέσμευση έτσι ώστε να εγκατασταθεί και να εφαρμοστεί ένα αποτελεσματικό σύστημα ασφάλειας τροφίμων. Κατά την διεκπόνηση της διατριβής, το εργοστάσιο επιθεωρήθηκε και έλαβε την πιστοποίηση κατά το σύστημα FSSC 22000.
    URI
    http://hdl.handle.net/11128/5617
    Collections
    • Διοίκηση Τεχνολογία και Ποιότητα (ΕΛΛ) / Management, Technology and Quality (in Greek)

    Open University of Cyprus

    PO Box 12794,

    2252, Latsia

    Cyprus

    Tel.: +357 22 411600

    Fax.: +357 22 411601

    • Help
    • Contact Us
    • Open University of Cyprus
    • OUC Library
    • Policies
    • Accessibility and Data Protection

    Find us on:

    • FacebookFacebook
    • EU Flag
    • Republic of Cyprus
    • Structural Funds
    • e University
    • Open University of Cyprus

    The eUniversity Project is co-founded by the European Regional Development Fund and National Funds in the Programmatic Period 2007-2013

     

    Browse

    All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Issue numberThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Issue number

    My Account

    Sign inRegister

    Open University of Cyprus

    PO Box 12794,

    2252, Latsia

    Cyprus

    Tel.: +357 22 411600

    Fax.: +357 22 411601

    • Help
    • Contact Us
    • Open University of Cyprus
    • OUC Library
    • Policies
    • Accessibility and Data Protection

    Find us on:

    • FacebookFacebook
    • EU Flag
    • Republic of Cyprus
    • Structural Funds
    • e University
    • Open University of Cyprus

    The eUniversity Project is co-founded by the European Regional Development Fund and National Funds in the Programmatic Period 2007-2013