Επιχειρησιακή Αριστεία (Operational excellence) στο ξέσπασμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID19: Η περίπτωση φαρμακοβιομηχανίας στην Κύπρο
Abstract
Από το 2020 και ύστερα βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις για την ανθρωπότητα, την οικονομία και την βιομηχανία. Ειδικά στις δυτικές κοινωνίες (αφού σε αυτές έννοιες όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας είχαν από καιρού ξεχαστεί) τα επιβαλλόμενα μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επίδρασαν αρνητικά στην ψυχολογική διάθεση των εργαζομένων, στο ηθικό τους και την επαγγελματική τους απόδοση. Επιπλέον η ίδια η πανδημία έθεσε άμεσες προκλήσεις στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων αποστερώντας τους σε αρκετές περιπτώσεις το πιο βασικό συστατικό επιτυχούς λειτουργίας τους, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και δημιουργώντας προβλήματα στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες.
Στο πρωτόγνωρο λοιπόν και απαιτητικό αυτό περιβάλλον, η φαρμακοβιομηχανία R κατάφερε όχι μόνο να ανταπεξέλθει αλλά κέρδισε μάλιστα και το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών για το 2020. Οι καθοριστικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτό εξετάστηκαν στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή.
Πέραν της βιβλιογραφικής έρευνας για το θέμα έγινε αξιοποίηση ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων, που συλλέχθηκαν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων με τη διευθυντική ομάδα των επιχειρησιακών λειτουργιών της φαρμακοβιομηχανίας, ατομικών και ομαδικών.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά την έρευνα, επιβεβαίωσαν τόσο επιχειρησιακή υψηλή απόδοση (ιστορικό ρεκόρ παραγωγής και συσκευασίας το 2020) όσο και οικονομική υψηλή απόδοση (21% αύξηση στον όγκο εργασιών, 31% αύξηση στην κερδοφορία και σχεδόν 3% αύξηση στο ποσοστό του EBIDTA επί του όγκου εργασιών, το 2ο μισό του 2020 σε σχέση με το 2ο μισό του 2019).
Η πανδημία του COVID-19, όσον αφορά την επιχειρησιακή λειτουργία, επηρέασε γενικώς τη βιομηχανία, την κυπριακή φαρμακοβιομηχανία, και την R σε 2 βασικούς τομείς, τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο όσο αφορά τη διαθεσιμότητα του αλλά και το ηθικό και την απόδοσή του και τον τομέα της προμήθειας των πρώτων υλών. Όσον αφορά τις ημερήσιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αυτές παρέμειναν μηδενικές για πολλούς μήνες κατά τη διάρκεια του έτους 2020, δείγμα της ουσιαστικής αποτελεσματικότητας των μέτρων που έλαβε. Επιπλέον, τους 3 τελευταίους μήνες που οι απώλειες ανθρώπινου δυναμικού λόγω COVID, παρουσιάστηκαν, η R εφάρμοσε ευέλικτες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων των συνεργειών και της μεταφοράς ανθρώπινου δυναμικού από άλλα τμήματα, εκμεταλλευόμενη το πρόγραμμα εκπαίδευσης, επανεκπαίδευσης, διεύρυνσης και εναλλαγής της εργασίας του προσωπικού που εφαρμοζόταν από πριν στην εταιρεία. Όσον αφορά τον τομέα της προμήθειας των πρώτων υλών, μέσα από την έρευνα διαπιστώθηκε πως αυτός ο τομέας είχε μικρή αρνητική επίδραση στις επιχειρησιακές λειτουργίες της R, λόγω κυρίως της διαφοροποίησης των προμηθευτών της και της ύπαρξης πολλαπλών προμηθευτών, του στοκ ασφαλείας πρώτων υλών που διατηρούσε και διατηρεί η εταιρεία και της μακροχρόνιας συνεργασίας με προμηθευτές και της αφοσίωσης που επιδεικνύεται εκατέρωθεν.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, εξάχθηκαν συμπεράσματα για τους καθοριστικούς παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το επίτευγμα και οι οποίοι συνοψίζονται στην πολύ ισχυρή θετική κουλτούρα που επικρατεί στην εταιρεία, δείγμα της υψηλής ικανοποίησης των εργαζομένων της, στη μακροχρόνια αφοσίωση εργαζομένων, πελατών και προμηθευτών, στην προ της πανδημίας θέσπιση και εφαρμογή ενός ισχυρού στρατηγικού πλαισίου επιχειρησιακών λειτουργιών, στην εφαρμογή στρατηγικής συνεχούς ανάπτυξης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού γενικώς στην εταιρεία, στο μοντέλο διακυβέρνησης της, που είναι απλό, χωρίς βαθιές γραφειοκρατικές δομές, με γρήγορη ανταπόκριση και αποτελεσματικό και ενδείκνυται στις περιόδους κρίσεων και αστάθειας και τέλος στην ευελιξία του προσωπικού της που εξασφαλίζει γρήγορη προσαρμοστικότητα.