Έμφυλες διακρίσεις στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού
Abstract
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή πραγματεύεται την Έμφυλη διάσταση στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη Κύπρο. Συγκεκριμένα, αποτελεί μια ερευνητική προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, εκτυλίσσεται με στερεότυπα που αφορούν την διαφορετικότητα του φύλου. Ειδικότερα, σε πρακτικές που αφορούν την στελέχωση, την αξιολόγηση των εργαζομένων σε θέματα ανάπτυξης και ανέλιξης και τις αμοιβές. Μέσα από την πραγματοποιούμενη, επομένως, έρευνα φανερώνεται το κατά πόσο το φύλο των ατόμων εμπλέκεται στην επαγγελματική του πορεία.
Εν γένει, η παρούσα διατριβή κινείται σε τέσσερις άξονες. Πρώτος άξονας, αποτελεί η μελέτη του βαθμού στον οποίο υπάρχουν έμφυλες διακρίσεις στη διαδικασία των προσλήψεων, στο δημόσιο και ιδιωτικό εργασιακό τομέα της Κύπρου. Δεύτερος άξονας, αποτελεί η εξέταση του βαθμού στον οποίο οι προαγωγές γίνονται στην βάση διακρίσεων φύλου. Τρίτος άξονας, αποτελεί η μελέτη του κατά πόσο και σε ποιο βαθμό υπάρχει μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα, και τέταρτος άξονας η διερεύνηση των αντιλήψεων ανδρών και γυναικών σχετικά με τις έμφυλες διακρίσεις στον εργασιακό χώρο.
Στο θεωρητικό μέρος της μεταπτυχιακής διατριβής, γίνεται παρουσίαση των θεωριών που έχουν αναπτυχθεί από διάφορους μελετητές του συγκεκριμένου θέματος και επιχειρείται η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο η Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, μέσα από τις πρακτικές της, παράγει έμφυλες διακρίσεις. Εστιάζει, κυρίως, στα ερευνητικά ερωτήματα των έμφυλων διακρίσεων στην πρόσληψη, την αμοιβή και την ανέλιξη. Παράλληλα, παρουσιάζονται έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, σχετικά με τις αντιλήψεις των εργαζομένων (ανδρών και γυναικών) για τις έμφυλες διακρίσεις. Στην βάση αυτού του μέρους, επιχειρείται η διασύνδεση της βιβλιογραφίας με τα αποτελέσματα της πρωτογενούς ποσοτικής έρευνας, η οποία διεξήχθη στα πλαίσια της διατριβής.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαφάνηκε η σημαντικότητα της ύπαρξης αξιοκρατίας στις πρακτικές της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Ωστόσο, η πατριαρχικές δομές και τα έμφυλα παγιωμένα στερεότυπα θολώνουν την κρίση των αρμόδιων σχετικά με την αξία και την ικανότητα των ατόμων.