Διερεύνηση δυνατοτήτων εφαρμογής μοντέλων βιομηχανικής συμβίωσης σε υφιστάμενες βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Επαρχία Λάρνακας
Abstract
Τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης παρατηρείται και ανάπτυξη των βιομηχανικών περιοχών σε επίπεδο χώρας. Αποτέλεσμα αυτού είναι και η αύξηση στην παραγωγή αποβλήτων, η μεγάλη κατανάλωση φυσικών πόρων, αλλά και αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με διαφορετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Παρά ταύτα, η ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα αποτελεί πυλώνα για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη μίας χώρας. Συνεπώς, είναι επιτακτική η εξεύρεση λύσεων για ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των περιοχών αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, η εφαρμογή μοντέλων βιομηχανικής συμβίωσης και κυκλικής οικονομίας, μπορούν να δράσουν ως καταλύτες για καλύτερη αειφόρο ανάπτυξη και ταυτόχρονη βιωσιμότητα των εμπλεκομένων μονάδων.
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή έγινε χαρτογράφηση δύο περιοχών στην επαρχία Λάρνακας ως προς τις μονάδες που αποτελούν μια βιομηχανική και μια βιοτεχνική περιοχή. Στη συνέχεια, έγινε καταγραφή των πρωτογενών δεδομένων των μονάδων σχετικά με τα απόβλητα που παράγουν, τις πρώτες ύλες που χρειάζονται, το νερό και την ενέργεια που καταναλώνουν, καθώς και τις πολιτικές κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζουν μέσω ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα έτυχαν επεξεργασίας και ανάλυσης ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα ως προς τα δεδομένα, και τη δυνατότητα και τις ανάγκες κάθε περιοχής για εφαρμογή ενός συστήματος βιομηχανικής συμβίωσης. Στη συνέχεια, έγινε ανάλυση μέσω SWOT, έτσι ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα κατά πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή μοντέλων βιομηχανικής συμβίωσης στις δύο περιοχές και ποιες στρατηγικές χρειάζονται να αναπτυχθούν για την υλοποίηση τους. Γίνεται σύγκριση μεταξύ βιομηχανικών και βιοτεχνικών αναγκών και επιπρόσθετα, δίνονται κάποιες προτάσεις ως προς τη βελτιστοποίηση των διεργασιών των δύο περιοχών στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας και της βιομηχανικής συμβίωσης.