Παραδοσιακές αγροτικές πρακτικές ως προς τη χρήση φυτοπροστατευτικών στην περιοχή της Μεσογείου
Abstract
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή καταγράφει και αξιολογεί τις παραδοσιακές αγροτικές πρακτικές ως προς τη χρήση φυτοπροστατευτικών στην περιοχή της Μεσογείου.
Έγινε ανασκόπηση της σύγχρονης ελληνικής αλλά και της διεθνούς βιβλιογραφίας, σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των εφαρμοζόμενων πρακτικών. Επίσης έγινε αναδρομή σε ιστορικά κείμενα για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση παραδοσιακών αγροτικών πρακτικών στη Μεσόγειο. Έγινε προσδιορισμός των πρακτικών φυτοπροστασίας από την αρχαιότητα με τη χρήση φυτικών ειδών και στη συνέχεια έγινε συλλογή και χημική ανάλυση ορισμένων από τα φυτικά είδη τα οποία αναφέρονται σε ιστορικά κείμενα. Στο τελευταίο στάδιο της έρευνας, έγινε χρήση της Ανάλυσης SWOT, η οποία χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη, στην ανάλυση του εσωτερικού περιβάλλοντος, που είναι τα Δυνατά (Strengths) και Αδύναμα (Weaknesses) σημεία, και στην ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος που είναι οι Ευκαιρίες (Opportunities) και οι Απειλές (Threats).
Η μελέτη αυτή κατέδειξε την δυνατότητα να εφαρμοσθούν στη σημερινή εποχή, κάποιες πρακτικές που έρχονται από την αρχαιότητα. Η προσαρμογή τους όμως και η αναβίωσή τους έχει πολλούς περιορισμούς και μπορεί να συνεισφέρει σε Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης. Στη σημερινή εποχή, με τις απόλυτα οργανωμένες δομές ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων και των ουσιών που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο, είτε καταλήξουν σε τροφή είτε σε προϊόντα άλλων χρήσεων, πριν την κυκλοφορία οποιουδήποτε προϊόντος ή ουσίας απαιτείται αυστηρός έλεγχος ασφάλειας, τόσο ως προς τη χρήση, αυτή καθ’ αυτή, όσο και ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Τέλος, η αναβίωση αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων βιο-προϊόντων (bio-pesticides), υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ισχυρά φιλικό περιβαλλοντικό προφιλ.