Εξερευνώντας την επίδραση των μεθόδων παρακίνησης και ελέγχου στην εργασιακή ικανοποίηση: Μια έρευνα σε Δήμους
Επιτομή
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή επιχειρήθηκε να ερευνηθεί η εργασιακή ικανοποίηση των εργαζομένων οκτώ Δήμων της ελληνικής επικράτειας σε σχέση με τις μεθόδους παρακίνησης και του ελέγχου της εργασίας που εφαρμόζονται. Με την χρήση των εξωγενών και ενδογενών κινήτρων της εργασίας και των μεθόδων ελέγχου ,ερευνήσαμε ποια κίνητρα και ποιες μορφές ελέγχου έχουν αρνητική, θετική ή ουδέτερη επίδραση στην εργασιακή ικανοποίηση των εργαζομένων με στόχο να εντοπιστούν οι παράγοντες που συμβάλλουν περισσότερο σε αυτή. Για την διερεύνηση του βαθμού εργασιακής ικανοποίησης των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της πρωτογενούς έρευνας και συλλογής δεδομένων με την συμμετοχή 181 εργαζομένων. Με την μέθοδο των συχνοτήτων και των αθροιστικών ποσοστών ερευνήθηκαν 14 παράμετροι της παρακίνησης και 8 παράμετροι του ελέγχου. Οι πίνακες διασταυρωμένης πινακοποίησης (Crosstabulation) όπως και ο στατιστικός έλεγχος χ^2 (chi-square tests) χρησιμοποιήθηκαν για την στατιστική σημαντικότητα των υπό εξέταση μεταβλητών.
Από την έρευνα προκύπτει πως οι εργαζόμενοι των Δήμων παρακινούνται ιδιαίτερα από την μονιμότητα-ασφάλεια της εργασίας , την ισορροπία εργασιακής -οικογενειακής ζωής , τον θετικό αντίκτυπο της εργασίας τους προς τους Δημότες, τις καλές συναδελφικές σχέσεις και την αναγνώριση-ηθική ανταμοιβή των ανωτέρων τους. Ωστόσο είναι δυσαρεστημένοι από τις χαμηλές οικονομικές απολαβές, τα χαμηλά επίπεδα αυτονομίας, τον ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας που οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού και στο χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Εκφράζουν ακόμη δυσαρέσκεια για τον έλεγχο ασφαλείας, και την έλλειψη αντικειμενικού συστήματος ελέγχου της ποσοτικής και ποιοτικής απόδοσης της εργασίας ανά εργαζόμενο, η οποία έχει ως συνέπεια την άνιση κατανομή εργασίας, την αδυναμία σύνδεσης της με οικονομικά κίνητρα και την αναξιοκρατική αξιολόγηση προσώπων σε θέσεις ευθύνης.
Συνοψίζοντας, οι εργαζόμενοι των Δήμων αισθάνονται υψηλή εργασιακή ικανοποίηση η οποία προκύπτει ως σύνολο των παραγόντων που αναφέρθηκαν, και θεωρούμε ότι οφείλεται κυρίως στην βαρύτητα του κινήτρου της μονιμότητας-ασφάλειας, εξαιτίας της μεγάλης εργασιακής επισφάλειας που επικρατεί στην αγορά εργασίας.