Η δολοφονία χαρακτήρα στον κοινοβουλευτικό λόγο. Η περίπτωση του Παύλου Πολάκη
Abstract
Η παρούσα διατριβή διερευνά το φαινόμενο της δολοφονίας χαρακτήρα, ως ακραίας έκφανσης του ρητορικού αρνητισμού, μέσα στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο. Η έρευνα εστιάζει στην περίπτωση του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, αναλύοντας τις ρητορικές επιθέσεις που εκτόξευσε και τις ρητορικές επιθέσεις που δέχτηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων στο χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου 2015 - Οκτωβρίου 2021, όπως αυτές καταγράφηκαν στα πρακτικά των συνεδριάσεων.
Η θεωρητική διερεύνηση του θέματος ξεκινά από την κλασική παράδοση της ρητορικής τέχνης που ξεχώρισε το ήθος του ρήτορα ως ένα εκ των κεντρικών στοιχείων της πειθούς και διευρύνεται στη σύγχρονη μελέτη του αρνητισμού στον δημόσιο λόγο. Η έννοια της δολοφονίας χαρακτήρα αναλύεται στις μορφές που μπορεί να λάβει και διακρίνεται από άλλες συγγενείς εκφάνσεις του αρνητισμού. Περαιτέρω, το θεωρητικό πλαίσιο περιλαμβάνει την επισκόπηση του κοινοβουλευτικού λόγου ως ιδιαίτερου πεδίου άσκησης του δημόσιου λόγου.
Με τη χρήση κλείδας παρατηρήσεων γίνεται ποιοτική ανάλυση λόγου στα επιλεγμένα αποσπάσματα ρητορικών επιθέσεων. Αναλύεται η δομή των επιχειρημάτων, ταυτοποιούνται τα ρητορικά φαινόμενα και σημειώνεται η στρατηγική στόχευση κάθε επίθεσης. Η έρευνα συγκεφαλαιώνει με παραδείγματα τις μορφές επιθέσεων δολοφονίας χαρακτήρα που εξαπολύει ο Παύλος Πολάκης και αυτές που δέχεται, ενώ σημειώνει και το φαινόμενο της ανάστροφης επίδραση του αρνητισμού.