Ο ρόλος της συναισθηματικής νοημοσύνης στην παρακίνηση ανθρώπινου δυναμικού σε επιχειρήσεις δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα
Abstract
Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι ένας όρος που επάγεται στην επιστήμη της ψυχολογίας και εμπλέκεται στην ικανότητα αντίληψης συναισθημάτων, αφομοίωσης συναισθημάτων, κατανόησης πληροφοριών των συναισθημάτων αυτών και στη συνέχεια της διαχείρισής τους. Ο όρος της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EQ) είναι διαφορετικός από αυτόν του Πηλίκου Νοημοσύνης (IQ).
Ο όρος της Συναισθηματικής Νοημοσύνης εισήχθη για πρώτη φορά στην επιστημονική βιβλιογραφία το 1990. Από τότε, η ανάπτυξη μοντέλων της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και η έρευνα στον τομέα αυτόν έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιστήμονες του τομέα έχουν αναπτύξει μοντέλα και συστήματα μέτρησης της Συναισθηματικής Νοημοσύνης των ανθρώπων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Συναισθηματική Νοημοσύνη των εργαζομένων, καθώς έχει σημαντική επιρροή στην απόδοση και την αποτελεσματικότητά τους στον εργασιακό χώρο. Η παρούσα διπλωματική εργασία, αποσκοπεί στην κατανόηση των παραγόντων που εμπλέκονται στην κατανόηση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης των εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας. Για τις ανάγκες της εργασίας αυτής, διεξήχθη μια έρευνα αποτελούμενη από ένα ερωτηματολόγιο, όπου οι συμμετέχοντες κλίθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις με απαντήσεις κλίμακας Likert. Στο τέλος του ερωτηματολογίου συμπεριλαμβάνεται μια ερώτηση ανοικτού τύπου για την περαιτέρω και πλήρη κατανόηση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης του δείγματος που συμμετείχε στην έρευνα.