Ανάλυση υπηρεσιών που παρέχει το Γενικό Σύστημα Υγείας στην Κύπρο και η συσχέτισή του με το γενικό σύστημα υγείας της Αγγλίας
Abstract
To θέμα της εφαρμογής ενός Γενικού Συστήματος Υγείας στην Κύπρο, απασχόλησε την Κυπριακή Δημοκρατία από το 1980 και ήταν στην επικαιρότητα σχεδόν από την ίδρυση της πολιτείας. Για την ολοκλήρωση της επιλογής, του σχεδιασμού και εισαγωγής ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας έγιναν σχεδόν από όλες τις Κυβερνήσεις, μετακλήσεις εμπειρογνωμόνων, ζητήθηκε η βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O). Το 2001 έγινε η ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας «ο περί του Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμος του 2001 (89(Ι)/2001)» όπου προέβλεπε την ίδρυση και την σύσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), καθώς και τον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, με την τελευταία τροποποίηση του νόμου να γίνεται το 2017 και την εφαρμογή του το καλοκαίρι του 2019. Από την άλλη το National Health System του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ένα ζηλευτό σύστημα υγείας τόσο ως προς την εφαρμογή του όσο και ως προς τις κατευθυντήριες γραμμές και πρότυπα που εκδίδει. Το 2013 έχουν τύχει κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που στόχο είχαν τον ακόμη πιο αυστηρό έλεγχο. Αδιαμφισβήτητα, η πανδημία COVID-19 έχει επιφέρει αναγκαστικά πολλές αλλαγές στα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, για την Κύπρο, χωρίς το ΓεΣΥ σίγουρα ο έλεγχος της κατάστασης θα ήταν πολύ δύσκολος.
Στην πιο κάτω έρευνα, μέσω της συστηματικής μεθοδολογίας θα αναλυθεί και θα συγκριθεί το σύστημα υγείας της Κύπρου με την Αγγλίας, θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η πανδημία επηρέασε το ΓεΣΥ και τέλος θα αναπτυχθούν τρόποι βελτίωσης του συστήματος υγείας στην Κύπρο. Επί της ουσίας, το ΓεΣΥ πρέπει να αναπτύξει αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές και πρότυπα καθώς και σχέδια δράσης για έκτακτες ανάγκες όπως κάνει και το NHS. Επίσης, εξάγεται το συμπέρασμα ότι πρέπει να συνταχθούν ομάδες ελέγχου έτσι ώστε να γίνονται συστηματικά έλεγχοι με απώτερο σκοπό να προάγεται η ποιότητα της Υγείας. Τέλος, μέσα από την ενιαία πλατφόρμα του ΓεΣΥ μπορούν να αντληθούν σημαντικές πληροφορίες για διάφορες χρόνιες ασθένειες και να βοηθήσουν στην διαχείριση αυτών αλλά και στην ουσιώδη ενημέρωση του ασθενή. Η έρευνα αυτή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση και για περαιτέρω μελέτες έτσι ώστε να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν διάφορα σχέδια δράσης για ένα πιο παραγωγικό ΓεΣΥ.