Ο συσχετισμός της ικανοποίησης των δικαιούχων του ΓΕΣΥ με δημογραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς και άλλους παράγοντες
Abstract
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι να διερευνήσει συσχετισμούς της ικανοποίησης των δικαιούχων του ΓΕΣΥ με δημογραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς και άλλους παράγοντες, καθώς και συσχετισμούς μεταξύ μεμονωμένων παραγόντων. Για τον σκοπό της έρευνας, επιλέχθηκε ένα δείγμα 585 ατόμων, με δειγματοληψίες ευκαιρίας και χιονοστιβάδας μέσω Viber και Facebook. Oι δικαιούχοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο, το οποίο περιλάμβανε πέντε ερωτήσεις ικανοποίησης σε κλίμακα «Likert» και 17 ερωτήσεις για τα δημογραφικά, κοινωνικοοικονομικά και άλλα δεδομένα τους. Περίοδος δειγματοληψίας ήταν η 12η Μαρτίου 2022 μέχρι την 25η Μαρτίου 2022. 74% του δείγματος δήλωσε ικανοποιημένο, με μέσο όρο βαθμολογίας 2.2 για τη γενική ικανοποίηση από το ΓΕΣΥ.
Οι κύριοι στατιστικά σημαντικοί συσχετισμοί κατέδειξαν χαμηλότερη γενική ικανοποίηση που συνδέεται με την επαρχία της Πάφου, με τις αγροτικές περιοχές, με ψηλότερο επίπεδο μόρφωσης, με τα κατώτερα και ανώτατα εισοδήματα, με τους αυτοεργοδοτούμενους και τους μερικώς απασχολούμενους και με όσους καλύπτονταν στο παρελθόν από ιδιωτική ασφάλιση ή ομαδικά ασφαλιστήρια ημικρατικών οργανισμών. Η ικανοποίηση συνδέεται θετικά με τους χρόνιους ασθενείς και τα συνταξιούχα πρόσωπα, ενώ μεταβάλλεται θετικά με την αυξανόμενη χρήση του συστήματος και μειώνεται με την αύξηση των μη ικανοποιηθείσων αναγκών. Η ικανοποίηση από την συνεισφορά λαμβάνει στο δείγμα συγκριτικά τον χαμηλότερο βαθμό ικανοποίησης, με όσους εντούτοις είναι άνω των 65 ετών να συνδέονται στατιστικά με την μικρότερη δυσαρέσκεια. Επίσης, η ικανοποίηση αυξάνεται σε όλες τις πτυχές της, όσο αυξάνεται η πολιτική εμπιστοσύνη, ενώ η γενική ικανοποίηση αυξάνεται ασθενώς, όσο η πολιτική τοποθέτηση τείνει αριστερότερα. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν το σύστημα υγείας σε αυξημένο βαθμό και δηλώνουν μεγαλύτερο αριθμό ανικανοποίητων αναγκών. Οι 31 – 45 ετών, οι πιο ψηλά αμειβόμενοι, οι πιο μορφωμένοι, όσοι διαμένουν στα αστικά κέντρα Λευκωσίας και Λεμεσού, όσοι δηλώνουν αυξημένες ανικανοποίητες ανάγκες και όσοι κατείχαν ιδιωτική ασφάλιση, κατέχουν σήμερα, σε αυξημένο ποσοστό, ιδιωτική ασφάλεια. Η επίδραση των λοιπών προσδιοριστικών παραγόντων δεν αποδείχτηκε στατιστικά σημαντική.
Συμπερασματικά, ηλικία, εισοδήματα και ανικανοποίητες ανάγκες, έχουν σημαντική επίδραση στα επίπεδα ικανοποίησης των δικαιούχων του ΓΕΣΥ, με πιο επιδραστικό παράγοντα τα εισοδήματα που συσχετίζονται πρόσθετα με το φύλο, το επίπεδο μόρφωσης και το εργασιακό καθεστώς. Συστήνεται όπως η διοίκηση του συστήματος ασχοληθεί με τους προσδιοριστικούς παράγοντες της χαμηλότερης ικανοποίησης, επιδιώξει να περιορίσει τις ανάγκες που δεν καλύπτονται εξετάζοντας διεξοδικά τους λόγους που οι γυναίκες έχουν πιο πολλές ανικανοποίητες ανάγκες και επικεντρωθεί στην αύξηση της εμπιστοσύνης προς το σύστημα.