Εκπαίδευση και αξιολόγηση απόδοσης προσωπικού: Μελέτη της Κυπριακής πραγματικότητας πριν και μετά την πανδημία Covid-19
Επιτομή
Είναι γνωστό πως οι επιχειρήσεις/οργανισμοί επιδιώκουν την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους μέσω της αξιοποίησης των ποικίλων διαδικασιών της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αποσκοπεί στην εκτίμηση της κυπριακής πραγματικότητας όσον αφορά στην εφαρμογή συστημάτων εκπαίδευσης και μεθόδων αξιολόγησης απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, ερευνάται η ενδεχόμενη μεταβολή της επικρατούσας κατάστασης λόγω της πανδημίας Covid-19.
Η διεξαγωγή της μελέτης περιλάμβανε ανοικτό ερωτηματολόγιο με αποδέκτες υπαλλήλους οργανισμών ή επιχειρήσεων. Από την επεξεργασία των απαντήσεων εξήχθησαν κάποια συμπεράσματα τα οποία επιβεβαιώνουν σε πολλά σημεία τη θεωρία της διεθνούς βιβλιογραφίας και άλλων σχετικών ερευνών.
Η εκπαίδευση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, αν και συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της εξέλιξης μιας επιχείρησης/ενός οργανισμού, ωστόσο παρέχεται σε μέτριο βαθμό (38,10%) και με αραιή συχνότητα (45,90%). Η πιο συνήθης μέθοδος εκπαίδευσης, η οποία καταδεικνύεται και από τη βιβλιογραφία ως η πλέον αποτελεσματική, είναι από τη «θέση εργασίας», γνωστή ως «in the job» (55,1%). Οι εργοδότες φαίνεται να ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση των υπαλλήλων τους, εντούτοις δεν αξιοποιούν τα επιδοτημένα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία προσφέρονται από το κράτος. Ωστόσο, οι υπάλληλοι αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης στην απόδοσή τους. Όσον αφορά στην εφαρμογή συστημάτων αξιολόγησης απόδοσης, το 71,9% των ερωτηθέντων δήλωσε την ύπαρξή τους στην εργασία τους, με πιο συνήθεις μεθόδους αξιολόγησης τη μέτρηση παραγωγικότητας (48,8%) και την αξιολόγηση μέσω στόχων (40,20%). Η τελευταία, κατά τη διεθνή βιβλιογραφία, είναι η πιο διαδεδομένη και στο εξωτερικό. Η πιο συνήθης συχνότητα αξιολόγησης που εφαρμόζεται είναι σε ετήσια βάση, και οι θετικές συνέπειές της είναι οι αυξήσεις και τα bonus. Προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι πολύ μικρό ποσοστό δηλώνει ευχαριστημένο από την αξιολόγησή του.
Τέλος, φάνηκε ότι η πανδημία Covid-19, αν και αποτέλεσε μια πρόκληση, ωστόσο δεν επηρέασε την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, εφόσον οι μέθοδοι εκπαίδευσης και αξιολόγησης απόδοσης, πραγματοποιούνταν με τη χρήση του διαδικτύου.