Η επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση. Ο αντίκτυπος σε μαθητές/τριες από την εφαρμογή στην Ανώτερη Μέση Εκπαίδευση, του προγράμματος «Μαθητική Επιχείρηση» και η αξιολόγηση του προγράμματος από τους εκπαιδευτικούς
Abstract
Η παρούσα διατριβή πραγματεύεται το θέμα της επιχειρηματικής εκπαίδευσης όπως αυτή έχει εξελιχθεί και πιο συγκεκριμένα τον αντίκτυπο που αυτή έχει στους μαθητές καθώς και την άποψη των εκπαιδευτικών για τον αντίκτυπο αυτό. Συγκεκριμένα η διατριβή επικεντρώνεται στην επιχειρηματική εκπαίδευση στην Κύπρο και την απήχηση που αυτή έχει στους μαθητές που συμμετάσχουν σε επιχειρηματικά προγράμματα και στους καθηγητές τους.
Η διατριβή χωρίζεται σε τρεις ενότητες, μέσα από τις οποίες εξάγονται συμπεράσματα σε τρεις βασικούς πυλώνες της επιχειρηματικής εκπαίδευσης. Η πρώτη ενότητα επικεντρώνεται στα υφιστάμενα προγράμματα επιχειρηματικής εκπαίδευσης που υπάρχουν στην Κύπρο. Η δεύτερη ενότητα στοχεύει στην ανάδειξη του αντίκτυπου που έχει η επιχειρηματική εκπαίδευση στους μαθητές που συμμετέχουν σε πρόγραμμα επιχειρηματικής εκπαίδευσης. Τέλος, η τρίτη ενότητα συγκεντρώνεται στην άποψη των εκπαιδευτικών για την επιχειρηματική εκπαίδευση.
Με βάση τις τρείς ενότητες αυτές, τρία διαφορετικά ερευνητικά μοντέλα έχουν εφαρμοστεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Όσον αφορά την πρώτη ενότητα, μέσα από δευτερογενή έρευνα καταγράφονται τα προγράμματα επιχειρηματικής εκπαίδευσης που προσφέρονται στην Κύπρο, σε ποιους απευθύνονται και οι στόχοι τους.
Ακολούθως μέσα από πρωτογενή έρευνα που διεξάχθηκε ανάμεσα σε μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Μαθητική Επιχείρηση, καταγράφεται ο αντίκτυπος που έχει η επιχειρηματική εκπαίδευση στους μαθητές και κατά πόσο η συμμετοχή τους σε επιχειρηματικά προγράμματα επηρεάζει τις επιχειρηματικές τους προθέσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τις έρευνας, οι μαθητές μέσα από τη συμμετοχή τους, αποκτούν δεξιότητες οι οποίες είναι σημαντικές για την ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο και την επαγγελματική τους πορεία. Σε ένα άλλο επίπεδο, αν και οι μαθητές αποκτούν γνώσεις για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία, η έρευνα καταδεικνύει ότι αυτό δεν συνάδει απόλυτα με τις επιχειρηματικές τους προθέσεις.
Τέλος μέσα από ένα ερωτηματολόγιο ανοικτού τύπου ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς διαπιστώθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν την ένταξη της επιχειρηματικής εκπαίδευσης στα αναλυτικά προγράμματα του σχολείου. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί, όπως και οι μαθητές υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή σε επιχειρηματικά προγράμματα βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες. Παράλληλα μέσα από τις απαντήσεις των εκπαιδευτικών διαφάνηκε το κενό στην κατάλληλη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που συνοδεύουν τους μαθητές τους σε επιχειρηματικά προγράμματα.