Η αποδοτικότητα της οικονομικής διαχείρισης των δημοτικών περιφερειών της Ελλάδας
Abstract
Η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει γίνει ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος στη διοίκηση του δημόσιου τομέα, καθώς η λήψη αποφάσεων και πολιτικών σταδιακά μετακινείται από το κεντρικό στο τοπικό επίπεδο.
Αυτή η εργασία διερευνά την οικονομική διαχείριση των ελληνικών δήμων κατά την περίοδο 2005-2020. Στόχο συνιστά η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούν οι αποδοτικότεροι δήμοι ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τους λιγότερο αποδοτικούς δήμους.
Η βιβλιογραφική ανασκόπηση χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της οικονομικής διαχείρισης δήμων σε διεθνές και τοπικό επίπεδο. Λεπτομερή εμπειρικά αποτελέσματα παρουσιάζονται από ένα σύνολο πέντε πιο αποδοτικών ελληνικών δήμων και πέντε λιγότερο αποδοτικών και καταγράφεται η περίπτωση του δήμου Τρικκαίων.
Η εμπειρική μελέτη αναδεικνύει πως οι δήμοι που είναι αποδοτικοί παρουσιάζουν πλεόνασμα καθώς δε στηρίζονται αποκλειστικά στις κρατικές επιχορηγήσεις αλλά θέτουν όραμα,σχεδιάζουν και υλοποιούν στρατηγική πολιτική ενώ τείνουν να κρατήσουν τις δαπάνες τους μειωμένες. Οι λιγότερο αποδοτικοί δήμοι στηρίζονται στις κρατικές επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές τους δαπάνες. Ο δήμος Τρικκαίων είναι ένας αποδοτικός δήμος που καταφέρνει να διαχειριστεί ενδογενείς και εξωγενείς κρίσεις υλοποιώντας το όραμά του για ψηφιακή διοίκηση και επενδύοντας στη συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις. Το μέγεθος του πληθυσμού των δήμων δε δείχνει να συσχετίζεται με την αποδοτικότητά τους.
Προτείνεται η χρήση δεικτών για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών στόχων, τον εντοπισμό και διαχείριση των προβλημάτωναλλά και την ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τη διαχείριση των δημοτικών πόρων και την ωφέλεια που θα προκύψει.