Τηλεακτινολογία: Ο Ρόλος της στην Πανδημία του κορωνοϊού
Abstract
Εισαγωγή: Η συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19) έχει επιφέρει άνευ προηγουμένου απαιτήσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως και έχει επίσης αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι λαμβάνουν υγειονομική φροντίδα. Για τους ασθενείς, η ανάγκη να συνεχίσουν να λαμβάνουν φροντίδα εξ αποστάσεως και από έμπιστο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, είναι σημαντική για αξιόπιστα αποτελέσματα.
Η πανδημία έχει δημιουργήσει εμπόδια στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών απεικόνισης. Για τον λόγο αυτό, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, η εκπαίδευση για την υγεία και οι πληροφορίες για την υγεία, έχουν στραφεί προς την εξ αποστάσεως παροχή μέσω τηλεϋγείας.
Η ταχεία εξάπλωση του Covid-19, αύξησε την απαίτηση για την χρήση της τηλεϊατρικής. Παρότρυνε την αποφυγή της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο, και οδήγησε ορισμένους κλινικούς γιατρούς έξω από τα νοσοκομεία, για να εργαστούν στο σπίτι ή στο γραφείο.
Όλες οι μη επεμβατικές απεικονίσεις, όπως οι ψηφιοποιημένες ακτίνες Χ, η υπολογιστική τομογραφία (CT), η μαγνητική τομογραφία(MRI) και η σάρωση υπερήχων(u/s) μπορούν να ερμηνευθούν μέσω τηλεακτινολογίας.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η τηλεακτινολογία έχει επεκταθεί σημαντικά. Η τηλεακτινολογία, χαρακτηρίζεται ως ένα υποσύνολο της τηλεϊατρικής που περιλαμβάνει την ερμηνεία των διαγνωστικών απεικονιστικών εξετάσεων σε μια γεωγραφικά απομακρυσμένη τοποθεσία από αυτήν της λήψης εικόνας.
Η αλλαγή αυτή, προϋποθέτει την χρήση εργαλείων τηλεακτινολογίας για την ανάγνωση εικόνων και την επικοινωνία με τους παραπέμποντες γιατρούς.
Ως εκ τούτου, απαιτούνται ειδικά πρότυπα Τηλεακτινολογίας, για την παροχή υψηλής ποιότητας και ασφαλούς περίθαλψης των ασθενών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αποδειχθεί κατά πόσο ο ρόλος της Τηλεακτινολογίας έχει βοηθήσει στην διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μεθοδολογία: Για την εκπλήρωση της παρούσας μελέτης αναζητήθηκαν επιστημονικά άρθρα από έγκυρες βάσεις δεδομένων όπως την Pubmed, EBSCO, Cochrane και άλλες. Επιλέχτηκαν μελέτες γραμμένες στην αγγλική και ελληνική γλώσσα οι οποίες είναι δημοσιευμένες μετά το 2016. Τα άρθρα που χρησιμοποιήθηκαν, σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, και πώς αυτή, έχει επηρεάσει τις εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας, και ιδιαίτερα την Τηλεακτινολογία.