Show simple item record

dc.contributor.advisorΛίτσκας, Βασίλης
dc.contributor.authorΚονάτζιη, Ραφαήλ
dc.contributor.otherKonatzi, Rafael
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2022-08-30T05:47:06Z
dc.date.available2022-08-30T05:47:06Z
dc.date.copyright2022-08-29
dc.date.issued2022-05
dc.identifier.otherΔΠΠ/2022/00294el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/5226
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΗ μεταπτυχιακή διατριβή έχει ως σκοπό να προσδιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αγροτικών προϊόντων, όπως το κολοκάσι Σωτήρας, την πατάτα και το καρπούζι. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η μελέτη του κολοκασιού Σωτήρας και του καρπουζιού στην Κύπρο. Μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από τους παραγωγούς και με τη χρήση του λογισμικού Cool Farm Toοl υπολογίστηκαν το Αποτύπωμα Άνθρακα (Carbon Footprint – CF), το Αποτύπωμα Νερού (Water Footprint – WF), η Ένταση Ενέργειας ( Energy Intensity – EI) και η Παραγωγικότητα Ενέργειας (Energy Productivity – EP). Το Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα Προϊόντος (Product Environmental Footprint - PEF) υπολογίστηκε για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου, με τη χρήση του λογισμικού Open LCA. Χαρακτηριστικό είναι το υψηλό αποτύπωμα άνθρακα που υπολογίζεται για το κολοκάσι και την πατάτα που είναι ίσο με 0,798 (0,388) CO2 eq/kg προϊόντος και 0,617 (0,635) CO2 eq/kg προϊόντος, αντίστοιχα, ενώ το καρπούζι ακολουθεί με 0,204 CO2 eq/kg προϊόντος. Όσον αφορά το αποτύπωμα νερού και το ενεργειακό αποτύπωμα, το κολοκάσι παρουσιάζει ιδιαίτερα ψηλές τιμές, συγκριτικά με τα άλλα δύο προϊόντα. Συνεπώς, τα υπό εξέταση προϊόντα παρουσιάζουν αυξημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο οφείλεται κυρίως στη χρήση ενέργειας και κατά δεύτερο στην χρήση λιπασμάτων. Οι καλλιέργειες συγκρίνονται μεταξύ τους, ως προς τις τιμές των παραπάνω δεικτών, αλλά και με ήδη υπάρχουσες έρευνες που ασχολούνται με προϊόντα της ίδιας κατηγορίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να αξιοποιηθούν ώστε να επιλεγούν πρακτικές που θα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας.el_GR
dc.format.extentvii, 79 σ. ; 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.publisherΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΠεριβαλλοντικό αποτύπωμαel_GR
dc.subjectEnvironmental footprintel_GR
dc.titleΤο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ως εργαλείο για τη μετάβαση στην αειφόρο παραγωγή τροφήςel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractThe aim of the master's thesis is to determine the environmental footprint of agricultural products, such as the Sotira’s kolokasi, the potato and the watermelon. This is the first time that the study of Sotira’s kolokasi and watermelon is attempted in Cyprus. Carbon Footprint (CF), Water Footprint (WF), Energy Intensity (EI) and Energy Productivity were calculated after data collection via in-person interviews with producers and using Cool Farm Tool software. The Product Environmental Footprint (PEF) was calculated for electricity and oil consumption, using Open LCA software. Characteristic is the high carbon footprint calculated for kolokasi and potato which is equal to 0.798 (0.388) CO2 eq / kg of product and 0.617 (0.635) CO2 eq / kg of product, respectively, while watermelon follows with 0.204 CO2 eq / kg product. In terms of water footprint and energy footprint, kolokasi has very high prices, compared to the other two products. Therefore, the products studied show an increased environmental footprint, which is mainly due to the use of energy and secondly to the use of fertilizers. The crops are compared with each other, in terms of the values of the above indicators, but also with existing research dealing with products of the same category. The results of the research can be used to select practices that will reduce the environmental footprint of agriculture.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record