Kypseli Logo
    • Ελληνικά
    • English
  •  Home
  •  Browse 
    • Communities & Collections
    • By Issue Date
    • Authors
    • Titles
    • Subjects
    • By Issue number
  • Language elLanguage en
  •  Login 
    • Sign in
    View Item 
    • Home
    • Αποθετήριο Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (Repository of the Open University of Cyprus)
    • Μεταπτυχιακές διατριβές / Master Τhesis
    • Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος (ΕΛΛ) / Environmental Conservation and Management (in Greek)
    • View Item
    •   Home
    • Αποθετήριο Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (Repository of the Open University of Cyprus)
    • Μεταπτυχιακές διατριβές / Master Τhesis
    • Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος (ΕΛΛ) / Environmental Conservation and Management (in Greek)
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ως εργαλείο για τη μετάβαση στην αειφόρο παραγωγή τροφής

    Thumbnail
    View/Open
    ΔΠΠ-2022-00294.pdf (2.335Mb)
    Date
    2022-05
    Author
    Κονάτζιη, Ραφαήλ
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Η μεταπτυχιακή διατριβή έχει ως σκοπό να προσδιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αγροτικών προϊόντων, όπως το κολοκάσι Σωτήρας, την πατάτα και το καρπούζι. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η μελέτη του κολοκασιού Σωτήρας και του καρπουζιού στην Κύπρο. Μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από τους παραγωγούς και με τη χρήση του λογισμικού Cool Farm Toοl υπολογίστηκαν το Αποτύπωμα Άνθρακα (Carbon Footprint – CF), το Αποτύπωμα Νερού (Water Footprint – WF), η Ένταση Ενέργειας ( Energy Intensity – EI) και η Παραγωγικότητα Ενέργειας (Energy Productivity – EP). Το Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα Προϊόντος (Product Environmental Footprint - PEF) υπολογίστηκε για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου, με τη χρήση του λογισμικού Open LCA. Χαρακτηριστικό είναι το υψηλό αποτύπωμα άνθρακα που υπολογίζεται για το κολοκάσι και την πατάτα που είναι ίσο με 0,798 (0,388) CO2 eq/kg προϊόντος και 0,617 (0,635) CO2 eq/kg προϊόντος, αντίστοιχα, ενώ το καρπούζι ακολουθεί με 0,204 CO2 eq/kg προϊόντος. Όσον αφορά το αποτύπωμα νερού και το ενεργειακό αποτύπωμα, το κολοκάσι παρουσιάζει ιδιαίτερα ψηλές τιμές, συγκριτικά με τα άλλα δύο προϊόντα. Συνεπώς, τα υπό εξέταση προϊόντα παρουσιάζουν αυξημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο οφείλεται κυρίως στη χρήση ενέργειας και κατά δεύτερο στην χρήση λιπασμάτων. Οι καλλιέργειες συγκρίνονται μεταξύ τους, ως προς τις τιμές των παραπάνω δεικτών, αλλά και με ήδη υπάρχουσες έρευνες που ασχολούνται με προϊόντα της ίδιας κατηγορίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να αξιοποιηθούν ώστε να επιλεγούν πρακτικές που θα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας.
    URI
    http://hdl.handle.net/11128/5226
    Collections
    • Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος (ΕΛΛ) / Environmental Conservation and Management (in Greek)

    Open University of Cyprus

    PO Box 12794,

    2252, Latsia

    Cyprus

    Tel.: +357 22 411600

    Fax.: +357 22 411601

    • Help
    • Contact Us
    • Open University of Cyprus
    • OUC Library
    • Policies
    • Accessibility and Data Protection

    Find us on:

    • FacebookFacebook
    • EU Flag
    • Republic of Cyprus
    • Structural Funds
    • e University
    • Open University of Cyprus

    The eUniversity Project is co-founded by the European Regional Development Fund and National Funds in the Programmatic Period 2007-2013

     

    Browse

    All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Issue numberThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Issue number

    My Account

    Sign inRegister

    Open University of Cyprus

    PO Box 12794,

    2252, Latsia

    Cyprus

    Tel.: +357 22 411600

    Fax.: +357 22 411601

    • Help
    • Contact Us
    • Open University of Cyprus
    • OUC Library
    • Policies
    • Accessibility and Data Protection

    Find us on:

    • FacebookFacebook
    • EU Flag
    • Republic of Cyprus
    • Structural Funds
    • e University
    • Open University of Cyprus

    The eUniversity Project is co-founded by the European Regional Development Fund and National Funds in the Programmatic Period 2007-2013