Αλλαγές της ποικιλότητας της πτηνοπανίδας του Ακρωτηρίου σε διαφορετικές χρήσεις γης κατά την περίοδο 2002-2021
Abstract
Η παρούσα διατριβή μελετά την κατανομή των ειδών πτηνοπανίδας (Στρουθιόμορφα πτηνά) σε σχέση με τα ενδιαιτήματα / ζώνες βλάστησης και τις χρήσεις γης. Το βόρειο μέρος της Χερσονήσου Ακρωτηρίου Λεμεσού αποτελεί την περιοχή μελέτης. Η ευρύτερη περιοχή Ακρωτηρίου αποτελεί την πιο σημαντική περιοχή πτηνοπανίδας στην Κύπρο, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης αριθμών και ειδών πουλιών εδώ, λόγω της μεγάλης ποικιλίας οικοτόπων (κυρίως υγροτόπων) που διαθέτει, αλλά και λόγω του ότι αποτελεί μία από τις κύριες μεταναστευτικές οδούς των πουλιών από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα.
Η περιοχή αυτή υφίστανται πολλές πιέσεις λόγω των διαφόρων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων (εντατική γεωργία, ρύπανση, στρατιωτικές δραστηριότητες, πυρκαγιές, δασοκομικές εργασίες). Πρόσφατα αυξήθηκαν οι πιέσεις αυτές λόγω της έναρξης μεγάλων αναπτυξιακών έργων (γήπεδα γκολφ, τουριστικό θέρετρο /ξενοδοχείο-καζίνο, οικιστική ανάπτυξη, πολυκαταστήματα).
Η έρευνα αυτή, βασίζεται σε παλαιότερη παρόμοια πτυχιακή διατριβή που διεκπεραίωσε ο συγγραφέας, στην ίδια περιοχή μελέτης πριν 19 χρόνια, το έτος 2002, με θέμα τις επιδράσεις της δασικής φυτείας ευκαλύπτων στην βιοποικιλότητα των στρουθιόμορφων πτηνών του Δάσους Ακρωτηρίου. Η ίδια ακριβώς μεθοδολογία που εφαρμόστηκε τότε, ακολουθείται και στην παρούσα διαρτιβή. Πραγματοποιείται σύγκριση των αποτελεσμάτων που παρουσιάστηκαν στις δύο μελέτες και παρατίθενται συμπεράσματα και εισηγήσεις για τις μελλοντικές έρευνες και την διαχείριση και προστασία της πτηνοπανίδας και των ενδιαιτημάτων της περιοχής.