Παραγωγή και διαχείριση οργανικών αποβλήτων στην Κύπρο, Τεχνικές επεξεργασίας και ορθολογική διαχείριση τους
Abstract
Η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το Κυπριακό Κράτος. Αφενός θα πρέπει να υιοθετηθούν διαδικασίες επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων, όπως η κομποστοποίηση, προκειμένου να λάβει χώρα εκτροπή των οργανικών αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας και τη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές πολιτικές και τη νομοθεσία. Αφετέρου, οι προσπάθειες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο που προωθούν την εφαρμογή των νέων διαδικασιών επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων φαίνεται να είναι σε αδράνεια, εμποδίζοντας έτσι τη μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία.
Σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξαχθεί γίνεται φανερό ότι πολλές βιομηχανίες του νησιού είναι γνώστριες της βιομηχανικής συμβίωσης και εξοικειωμένες με την έννοια της κυκλικής οικονομίας και της βιομηχανικής συμβίωσης. Αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν συμβιωτικοί σύνδεσμοι στην βιομηχανία τους και ενδιαφέρονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να συμμετάσχουν σε συμβιωτικές αλυσίδες αξίας. Επίσης προτείνονται ως πιθανά επιχειρηματικά μοντέλα επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων η ανταλλαγή ιλύος μεταξύ οινοποιείων και βιομηχανιών κρέατος και πουλερικών, γάλακτος και αλεσμένων σιτηρών.
Τέλος στην παρούσα εργασία γίνεται χρήση του εργαλείου PESTEL προκειμένου να διερευνηθεί η πολιτική, οικονομική, κοινωνική, τεχνολογική, περιβαλλοντική και νομική προσέγγιση (PESTEL), της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων στην Κύπρο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η έλλειψη επενδυτικού σχεδίου στρατηγικής για την υποδομή διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων έχει ανατρέψει την πρόοδο στη διαχείριση οργανικών αποβλήτων, παρά τη ρητορική της εθνικής κυβέρνησης για προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, η έλλειψη σχεδιασμού αποβλήτων σε τοπικό επίπεδο, η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις συνέπειες της κακής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων αποτελούν πρόσθετα εμπόδια στην υιοθέτηση μεθόδων διαχείρισης οργανικών αποβλήτων. Αυτό τονίζει την επείγουσα ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των εθνικών και τοπικών αρχών για την προώθηση της ανάπτυξης μιας λειτουργικής, βιώσιμης στρατηγικής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων. Μέσα από τη μελέτη αποδεικνύεται η ανάγκη των πολιτικών και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη στρατηγικής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων η οποία θα είναι σε θέση να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ επίπεδο γεγονός που θα βοηθήσει την Κύπρο να μειώσει την εξάρτησή της από τους ΧΥΤΑ και να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιπλέον μέσω της ανάκτησης πόρων από τα οργανικά απόβλητα, η Κύπρος θα είναι σε θέση να αναπτύξει μια περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική αξία ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί το αίσθημα ευθύνης προς το κοινό της. Αυτό θεωρείται ότι είναι και το κλειδί για τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία.