Η πολιτιστική παραγωγή κατά την περίοδο του lockdown και ο ρόλος των ψηφιακών εργαλείων στην μετά-COVID εποχή
Abstract
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι συνεισφέροντας σε μια ευρύτερη διεπιστημονική συζήτηση, να περιγράψει:α) αφενός το πλαίσιο της πολιτιστικής πραγματικότητας όπως αυτή βιώνεται μέσα από την γενικότητα της εμπειρίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 στον τομέα της πολιτιστικής ζωής και β) αφετέρου την κατάσταση που διαμορφώνεται καθώς και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πολιτισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε πρωτογενής δομημένη ποιοτική έρευνα,με απώτερο στόχο την διερεύνηση των υπό εξέταση ζητημάτων μέσα από την βιωματική προσέγγιση της γνώσης και της εμπειρίας Πολιτιστικών Φορέων, που είναι επιφορτισμένοι με τα αντικείμενα που αφορούν στην Περίπτωση Μελέτης. Η επιβολή μέτρων προστασίας λόγω της πανδημίας covid-19, συνέβαλε στην επιλογή δομημένης συνέντευξης με τη μορφή ερωτηματολογίου ανοικτού τύπου ως το πιο πρόσφορο και πλέον αξιόπιστο μέσο για την διεξαγωγή της ποιοτικής έρευνας, καθότι διευκολύνει τη συλλογή πληροφοριακού υλικού και επιτρέπει την καταγραφή και επεξήγηση των ερευνητικών Ερωτημάτων. Η επιλογή των συνενεντευξιαζομένωνπουαφορά ένα ευρύ και ποικιλόμορφο Ερευνητικό Πεδίο έγινε με γνώμονα την συνάφεια με το ερευνητικό αντικείμενο, ενώ η έκταση και των περιεχόμενο των ερωτηματολογίων, προσδιορίστηκε κατά περίπτωση προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των πληροφοριών και η περαιτέρω δυνατότητα εξαγωγής έγκυρων συμπερασμάτων. Τα ερευνητικά ερωτήματα της συνέντευξης εστάλησαν με email ενώ μετά την αποστολή αντίστοιχων απαντήσεων -μέσω email -ακολούθησε η σχετική επεξεργασία και ομαδοποίησή τους. Στην συγκεκριμένη έρευνα επισημαίνεται ότι διασφαλίστηκε απο τον ερευνητή –όπως προβλέπεται-η ανωνυμία και οεθελοντικόςχαρακτήραςσυμμετοχής του δείγματος.
Η τεχνική δειγματοληψίας που χρησιμοποιήθηκε είναι η δειγματοληψία σκοπιμότητας, η οποία παρόλο που έχει περιορισμένη εγκυρότητα ως προς τη δυνατότητα συγκέντρωσης αντιπροσωπευτικού δείγματος επιλέχθηκε λόγω των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Η ανταποκρισιμότητα των φορέων υπηρξε ικανοποιητική και θεωρείται ότι διασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων δεδομένου ότι οι απαντήσεις αφενός προέρχονται από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς οργανισμούς στο ερευνητικό πεδίο και αφετέρου το περιεχόμενό τους χαρακτηρίζεται απο σαφή και τεκμηριωμένη προσέγγιση των ερευνητικών ερωτημάτων.