Εφαρμογή αρχών και εργαλείων της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας σε εργοστάσιο τροφίμων
Abstract
Η παρούσα διατριβή αποτελεί μια εμπειρική μελέτη στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων, η οποία επιχειρεί να εξετάσει την εφαρμογή των αρχών και των εργαλείων της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας σε συγκεκριμένη εταιρεία που παρουσιάζει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.
Για τον σκοπό της έρευνας διαμορφώθηκαν δύο ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από την ανώτατη διοίκηση και την υπεύθυνη ποιοτικού ελέγχου αντίστοιχα με τη μορφή συνέντευξης. Οι ερωτήσεις είχαν σχέση με την ηγεσία, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την κουλτούρα της εταιρείας, τα πρότυπα που εφαρμόζονται, τη σχέση με τους πελάτες και τη συνεργασία με τους προμηθευτές.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η εταιρεία εφαρμόζει σε μεγάλο βαθμό τις αρχές των διεθνών προτύπων και έχει πιστοποιηθεί σε πιο εξειδικευμένα πρότυπα που απαιτούν οι αγορές του εξωτερικού. Από τα δεκατέσσερα διάσημα εργαλεία ποιότητας, χρησιμοποιούνται μόνο λίγα τα οποία έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της εταιρείας. Τέλος, γίνονται προτάσεις βελτίωσης που πιθανόν να ανεβάσουν τις επιδόσεις της επιχείρησης στον παραγωγικό τομέα.