Ψηφιακό αποθετήριο περιπτώσεων παραπληροφόρησης και η εκπαιδευτική χρήση του για ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων σε μαθητές
Abstract
Αναμφίβολα οι σύγχρονοι τρόποι επικοινωνίας έχουν καταστήσει την πρόσβαση στην πληροφορία ευκολότερη από ποτέ. Με μια απλή αναζήτηση σε μια μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο προκύπτουν δισεκατομμύρια αποτελέσματα σε σχέση με αυτό που αναζητά κάποιος. Πως όμως θα κρίνει αν η πληροφορία την οποία θα χρησιμοποιήσει είναι αξιόπιστη;
Το φαινόμενο της παραπληροφόρησης έχει πάρει ειδικά τα τελευταία χρόνια ανησυχητικές διαστάσεις και η πανδημία της Covid 19 μας έχει δείξει πόσο γρήγορα μπορούν να διαδοθούν οι ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή διερευνούμε κατά πόσο ένα ψηφιακό αποθετήριο περιπτώσεων παραπληροφόρησης μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια γνώσεων, δεξιοτήτων στάσεων και αξιών σε μαθητές ώστε να συμβάλουν στην κατανόηση και στην κριτική στάση για αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στόχος αυτής της μεταπτυχιακής διατριβής είναι η δημιουργία και η χρήση ενός ψηφιακού αποθετηρίου περιπτώσεων παραπληροφόρησης, για την καλλιέργεια κριτικής σκέψης και ενίσχυσης του ψηφιακού γραμματισμού μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και στην ενίσχυση των ψηφιακών ικανοτήτων των εκπαιδευτικών.
Στο αποθετήριο περιλαμβάνονται μόνο επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παραπληροφόρησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.