Η αποτελεσματικότητα της άϋλης και ηλεκτρονικής συνταγογράφησης: Η περίπτωση μελέτης ασθενών & ιατρικού προσωπικού σε Κέντρο Υγείας Ακριτικής Περιοχής
Επιτομή
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι να μελετηθεί ο βαθμός αποτελεσματικότητας της Άυλης και Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης μέσω μελέτης περιπτώσεων ασθενών και Ιατρικού προσωπικού σε Κέντρο Υγείας ακριτικής περιοχής όπως αυτό του Δήμου Σουφλίου, η οποία κατά πλειοψηφία αποτελείται από γηρασμένο ηλικιακά πληθυσμό. Συγκεκριμένα, η διατριβή μελετά τη στάση τόσο των Ιατρών όσο και των ασθενών απέναντι στην Άυλη και την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση διερευνώντας την αποδοτικότητα, την ευχρηστία και τον βαθμό ικανοποίησης τους από την χρησιμοποίηση των υπηρεσιών αυτών.
Μεθοδολογία: Αρχικά έγινε αναφορά και ανάλυση των χαρακτηριστικών των εφαρμογών της Ηλεκτρονικής Υγείας ενώ μέσω Online και χειρόγραφων ερωτηματολογίων έγινε συλλογή των απόψεων τόσο του Ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Σουφλίου όσο και των κατοίκων του Δήμου Σουφλίου που έχουν ενεργοποιημένη την Άυλη Συνταγογράφηση και εξυπηρετούνται από το παραπάνω Κέντρο Υγείας.
Αποτελέσματα και Συμπεράσματα: Συνολικά συμμετείχαν στην έρευνα 13 Ιατροί και 292 ασθενείς. Όσον αφορά τους Ιατρούς, λόγω του γηρασμένοι ηλικιακά πληθυσμού του Δήμου Σουφλίου, η συνηθέστερη αιτία συνταγογράφησης είναι οι χρόνιες παθήσεις κυρίως μέσω της εισαγωγής της εμπορικής ονομασίας των φαρμάκων. Επίσης, παρ’ όλο που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν αρκετές βελτιώσεις στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση φαρμάκων, θεωρούν ότι προσφέρει περισσότερα οφέλη και ικανοποιεί περισσότερες απαιτήσεις σε σχέση με την απλή χειρόγραφη συνταγογράφηση. Από την άλλη όσον αφορά τους ασθενείς, αυτοί πιστεύουν ότι η υπηρεσία της Άυλης Συνταγογράφησης είναι πιο γρήγορη σε σχέση με την απλή συνταγογράφηση η οποία βοήθησε στην ταχύτερη εξυπηρέτηση και συνταγογράφηση των φαρμάκων τους.