Ηλεκτρονικός φάκελος σε χρόνιες παθήσεις
Abstract
Εισαγωγή: Ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής φαίνεται να δίνει λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των ασθενών με χρόνια νοσήματα. Μαζί με την ιατρική, αναπτύσσονται συστήματα απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών που αποδεδειγμένα βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους και μειώνεται το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μειώνοντας τις εισαγωγές στα νοσοκομεία που γίνονταν λόγω επεισοδίων υποτροπιασμού των χρόνιων ασθενειών.
Σκοπός: Ο σκοπός της μεταπτυχιακής Διατριβής είναι να κατανοήσουμε τη σημασία της ηλεκτρονικής υγείας, τη διερεύνηση της αναγκαιότητας του Ηλεκτρονικού Φακέλου του ασθενή στα συστήματα Υγείας και κατά πόσο εμπλέκεται ή βοηθά στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Επιπλέον στόχος της εν λόγο Διατριβής είναι η διερεύνηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εφαρμογών της ηλεκτρονικής υγείας στη διαχείριση των χρόνιων ασθενών. Τα βασικά ερευνητικά ερωτήματα που η διατριβή προσπαθεί να μελετήσει είναι πως βοηθά ο Ηλεκτρονικός Φάκελος σε συνδυασμό με την τηλεϊατρική στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων καθώς και πως βελτιώνει την θεραπεία τους. Θα αναλυθούν διάφορα ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα, διάφορες εφαρμογές τηλεϊατρικής, όπου παρουσιάζονται να βοηθούν ασθενείς με χρόνια νοσήματα και τέλος θα περιγράφουν τα αποτελέσματα τους, όπου φαίνεται κατά πόσο γίνεται πρόληψη, παρακολούθηση και αντιμετώπιση διαφόρων επιπλοκών .
Μεθοδολογία: Στη μεταπτυχιακή Διατριβή η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε πρόκειται για την Συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας. Χρησιμοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές Βάσεις δεδομένων: (Pubmed, Biomed Central, IEEE, Elsevier B.V-Scopus, Google Scholar και το ψηφιακό Αποθετήριο Κυψέλη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου) προκειμένου να εξευρεθούν όλα τα σχετικά άρθρα για το εξεταζόμενο θέμα. Η τεχνολογία είναι διαρκώς μεταβαλλόμενη οπότε η βιβλιογραφική ανασκόπηση που έχει διεξαχθεί αφορά τον χρονικό περιορισμό με έρευνες από το 2011-2021 ώστε να περιέχει και τα πιο πρόσφατα δεδομένα για το θέμα όπου εξετάζεται.
Έγινε χρήση των πιο κάτω λέξεων κλειδιών όπως επίσης και με διάφορους συνδυασμούς για στοχευμένη αναζήτηση: «chronic patients, chronic conditions, chronic diseases, long term conditions, e-health, electronic health records, telehealth, telecare, telemedicine, telehealthcare, m-Health, telediagnosis, teletherapy, hypertension, diabetes, cardiovascular disease, chronic obstructive pulmonary disease».
Αποτελέσματα: Εντοπίστηκαν 8 έρευνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Στη παρούσα μελέτη φαίνεται η αναγκαιότητα και σπουδαιότητα της εναρμόνισης των υφιστάμενων τεχνολογικών επιτευγμάτων με τον ευρύτερο τομέα της υγείας που αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόκληση. Επιπλέον κατά την διεκπεραίωση της Διατριβής βασικός της στόχος είναι να αποδείξει κατά πόσο βοηθά η χρήση του ΗΦΥ και των προγραμμάτων που τον συνδυάζουν. Γίνεται περιγραφή διάφορων προγραμμάτων, λογισμικών όπου συμβάλλουν στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση άσχημων συμπτωμάτων, η ακόμα και επιπλοκών που μπορούν να έχουν στη ζωή τους άτομα με χρόνια νοσήματα. Tα αποτελέσματα της ανασκόπησης κατέδειξαν ότι οι διάφορες εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας οι οποίες δίνουν έμφαση στην τηλεϊατρική, τηλεσυμβουλευτική, τηλεφροντίδα, τηλεθεραπεία και τηλεπαρακολούθηση, μπορούν να αποβούν αποτελεσματικές σε χρόνιους ασθενείς, τόσο σε σχέση με τη διαχείριση της νόσου όσο και με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. H τεχνολογική πρόοδος της ιατρικής επιστήμης και της πληροφορικής δίνει όφελος στους ίδιους τους ασθένειες, καθώς υπάρχουν εφαρμογές μέσω των οποίων παρέχεται η δυνατότητα διαχείρισης των χρόνιων παθήσεων. Γίνονται προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των ασθενών στα νοσοκομεία για την μείωσης του κόστους περίθαλψης και για καλύτερη ποιότητα ζωής των ίδιων των ασθενών, ενώ τυγχάνουν αποδοχής τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από τους ασθενείς που έχουν μεγάλο βαθμό ικανοποίησης.
Συμπεράσματα: Τα ευρήματα τις ανασκόπησης έχουν αποδείξει πως οι εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας είναι χρήσιμες, εύκολα προσβάσιμες και μπορούν να επιφέρουν βελτίωση στη ποιότητα της ζωής των ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Οι ασθενείς μπορούν να φροντίζουν και να διαχειρίζονται τη κατάσταση τους.
H τεχνολογική πρόοδος της ιατρικής επιστήμης και της πληροφορικής δίνει το έναυσμα για μελλοντικές μελέτες σε μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού καθώς και προσανατολισμό στα οφέλη εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας σε βάθος χρόνου αλλά και στην πρόληψη των χρόνιων ασθενειών.