Η αρχαία Τορώνη (Χαλκιδική) ως υπαίθριο μουσείο και/για την τοπική κοινωνία: Διεθνής πραγματικότητα, ανάγκες και προτάσεις
Abstract
Η σύγχρονη προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως παράγοντας ανάπτυξης ενός τόπου, αποτελεί κεντρικό άξονα της παρούσας εργασίας. Ως μελέτη περίπτωσης επιλέχθηκε η Τορώνη του Δήμου Σιθωνίας στο Νομό Χαλκιδικής, που παρότι αποτελεί περιοχή με μακραίωνη ιστορία και πολιτιστικό απόθεμα, έως σήμερα παραμένει αναξιοποίητη.
Το θέμα της παρούσας μελέτης πραγματεύεται την πρόταση διαχείρισης και ανάδειξης των μνημείων της Τορώνης με σκοπό τη σύνταξη πρόδρομης μελέτης, αντλώντας παραδείγματα, όσον αφορά τη αξιοποίηση, διαχείριση και την επικοινωνιακή πολιτική που ασκείται από έναν εφάμιλλο αρχαιολογικό χώρο με μακραίωνη ιστορία, αυτόν της Ταυρικής Χερσονήσου στην Ουκρανία που αποτελεί σήμερα μνημείο της Unesco.
Με βάση τους πολιτιστικούς πόρους της Τορώνης και τη δυναμική του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σιθωνίας, προτείνεται η δημιουργία υπαίθριου μουσείου με τη χρήση νέων τεχνολογιών, με συνέργεια της επίσημης κρατικής αρχής διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου, του Δήμου Σιθωνίας και της τοπικής κοινωνίας. Στόχος του υπαίθριου αυτού μουσείου είναι να λειτουργήσει ως έναυσμα για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ως προς την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία της. Αλλά και συνάμα να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ανάδειξης της Τορώνης ως προορισμό πολιτιστικού τουρισμού, με απώτερο σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη της σε κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο, αξιοποιώντας τις υποστηρικτικές εκπαιδευτικές του δράσεις του μουσείου ως βασικό εργαλείο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.