Αποτελεσματικό σχολείο και υποστηρικτική διαδικασία: Παράπλευρη ή αντίθετη λειτουργία
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2021-05Συγγραφέας
Κούκης, Παναγιώτης
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η υποστηρικτική διαδικασία, που εκφράζεται μέσω της φροντιστηριακής εκπαί-δευσης, ενυπάρχει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από τις απαρχές του 20ου αιώνα, ακολουθώντας μια παράλληλη , αλλα και αρκετές φορές συγκρουσιακή πο-ρεία με την επίσημη δημόσια εκπαίδευση.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η διευρεύνηση του ρόλου της υποστηρικτικής διαδικασίας στην αποτελεσματικότητα της σχολικής μονάδας. Δηλαδή, κατά πόσον η σχολική και η φροντιστηριακή εκπαίδευση λειτουργούν υ-ποστηρικτικά ή σε πλήρη αντιδιαστολή και ασυμβατότητα.
Στο θεωρητικό μέρος της μελέτης παρουσιάζεται η έννοια του σχολείου, τα χαρα-κτηριστικά του αποτελεσματικού σχολείου και οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της σχολικής μονάδας. Παράλληλα, γίνεται εκτενής αναφορά στα στοιχεία που θα πρέπει να διαθέτει ο ε-κάστοτε εκπαιδευτικός, ώστε να καταστεί αποτελεσματική η διδασκαλία του. Το θεωρητικό μέρος ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της φροντιστηριακής εκπαί-δευσης, στο ελληνικό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, καθώς και με την ιστορική αναδρομή της παρουσίας της με βάση τις σημαντικότερες ημερομηνίες σταθμούς , που επη-ρέασαν την εξέλιξη και διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εδραίωσή της στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Στο ερευνητικό κομμάτι της εργασίας βασικό εργαλείο αποτελεί το ερωτηματολό-γιο, βάσει του οποίου γίνεται προσπάθεια να διερευνηθεί ποιοί είναι οι παράγο-ντες του φροντιστηριακού περιβάλλοντος οι οποίοι βοηθούν τους μαθητές στην καλύτερη αφομοίωση κατά τη διδακτική διαδικασία και σε τι βαθμό είναι εφικτό οι παράγοντες αυτοί να μεταφερθούν μέσα στη σχολική μονάδα.
Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος διερευνάται η κατανόηση του μαθήματος στο σχολείο και οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Το δεύτερο μέρος καταλαμβάνουν αντίστοιχες ερωτήσεις, αυτή τη φορά όμως για την κατανόηση του μαθήματος στο φροντιστηριακό περιβάλλον, ενώ το τρίτο μέρος περιλαμβάνει δημογραφικά στοιχεία. Μέσα από την έρευνα θα γίνει προσπάθεια να μελετηθούν τα στοιχεία του φροντιστηριακού περιβάλλοντος, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της σχολικής μονάδας και στη βελτίωση της διαδικασίας μάθησης, ενώ θα διερευνηθεί αν τα στοιχεία αυτά επηρεάζονται από τους δημογραφικούς παράγοντες του δείγματος που επιλέχθηκε.