Show simple item record

dc.contributor.advisorΛεωνίδου, Κωνσταντίνος
dc.contributor.authorΓιαννίτσαρου, Μαρία
dc.contributor.otherGiannitsarou, Maria
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2021-09-09T10:33:17Z
dc.date.available2021-09-09T10:33:17Z
dc.date.copyright2021-09-09
dc.date.issued2021-05
dc.identifier.otherMBA/2021/00859el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/5046
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΣκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η μελέτη της εφαρμογής πολιτικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία και ειδικότερα η διερεύνηση της εφαρμογής τέτοιων πρακτικών σε δύο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, την Κύπρο και την Κρήτη. Η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα τέτοιων πρακτικών στην αειφόρο ανάπτυξη των εταιρειών έχει μελετηθεί και αποδειχθεί εκτενέστερα στην βιβλιογραφία. Ειδικότερα, πολλοί μελετητές έχουν επικεντρωθεί στις πρακτικές αυτές που εφαρμόζονται ή θα έπρεπε να εφαρμόζονται από ξενοδοχειακές μονάδες ,τον αντίκτυπο και τη σημασία εφαρμογής αυτών, σε αυτό το ζωτικής σημασίας τομέα για την οικονομία μιας χώρας. Η παρούσα έρευνα μελετά τις πρακτικές ΕΚΕ στις οποίες επικεντρώνονται οι ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων στην Κύπρο και στην Κρήτη όπως αυτές γνωστοποιούνται στις επίσημες ιστοσελίδες των ξενοδοχείων. Με την βοήθεια της μεθόδου ανάλυσης περιεχομένου (content analysis) έγινε έρευνα στις επίσημες ιστοσελίδες 40 συνολικά ξενοδοχειακών μονάδων (20 στην Κύπρο και 20 στην Κρήτη) μέσω της οποίας διερευνήθηκαν οι πρακτικές που εφαρμόζονται σε σχέση με το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και τους εργαζομένους των ξενοδοχείων. Στη συνέχεια έγινε ανάλυση των αποτελεσμάτων μέσω του στατιστικού πακέτου SPSS . Mέσω της ανάλυσης συσχετίσεων αναφορικά με την κατηγορία της ξενοδοχειακής μονάδας και της τοποθεσίας αυτής μπόρεσαν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις δημοφιλέστερες πρακτικές ΕΚΕ που εφαρμόζονται στις υπό μελέτη ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και να γίνει σύγκριση αυτών των αποτελεσμάτων. Η ερευνά κλείνει εξάγοντας συμπεράσματα όπου φαίνεται ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες στην πλειονότητά τους και κυρίως της κατηγορίας 5 αστέρων είναι ευαισθητοποιημένες στην εφαρμογή ενεργειών προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και στήριξης της τοπικής κοινωνίας ενώ οι λιγότερο εφαρμοζόμενες πρακτικές ΕΚΕ αφορούν τους εργαζομένους. Τέλος καταγράφονται μελλοντικές προτάσεις ΕΚΕ που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τις ξενοδοχειακές μονάδες για ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και κίνητρα εφαρμογής τέτοιων πρακτικών κυρίως στις ξενοδοχειακές μονάδες 4 αστέρων.el_GR
dc.format.extentvii, 80 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.publisherΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΕταιρική Κοινωνική Ευθύνηel_GR
dc.subjectCorporate Social Responsibilityel_GR
dc.subjectΑνάλυση περιεχομένουel_GR
dc.subjectContent analysisel_GR
dc.titleΕταιρική κοινωνική ευθύνη στον Ευρωπαϊκό ξενοδοχειακό τομέα. Η περίπτωση της Κύπρου και της Κρήτηςel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractThe purpose of this dissertation is to study the implementation of Corporate Social Responsibility policy in the Hotel Industry and in particular to investigate the application of such practices in two popular tourist destinations in the Mediterranean, Cyprus and Crete. The application and effectiveness of such practices in the sustainable development of companies has been studied and proven more extensively in the literature. In particular, many scholars have focused on these practices that are or should be applied by hotel units, the impact and importance of their application in the vital tourism industry. The present study examines the CSR practices on which four- and five-star hotel units in Cyprus and Crete are focused as they are published on the official hotel websites. With the help of research tool of content analysis, a survey was conducted on the official websites of 40 hotels in total ,20 in Cyprus and 20 in Crete, through which these practices applied in relation to the environment, the local community and hotel employees were investigated. The results were then analyzed using the SPSS statistical package. Over the analysis of the correlations regarding the category of the hotel unit and its location, conclusions could be drawn regarding the most popular CSR practices applied in the hotel units under study but also to compare these results The research concludes that, as it appears, the hotel units in their majority and mainly the ones belonging in the 5 star category are aware of the implementation of environmental protection actions but also support the local community. The less applied CSR practices are the ones regarding the employees of the hotels. Finally, potential CSR proposals are mentioned that could be implemented by the hotel units for a more integrated business operation program, and also incentives for their implementation, mainly in the 4-star hotel units.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record