Η στυλομετρία ως μέσο αναγνώρισης προσώπων
Abstract
Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης που διανύουμε, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στο διαδίκτυο αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό. Παράλληλα, ανακαλύπτονται ολοένα και περισσότεροι τρόποι αξιοποίησης και εκμετάλλευσης αυτού του ωκεανού πληροφοριών. Ο ρυθμός της τεχνολογικής ανάπτυξης είναι τόσο μεγάλος ώστε τα κράτη δεν προλαβαίνουν να συμβαδίσουν με αυτόν όσον αφορά τη σωστή εκπαίδευση των πολιτών, αλλά και την οριοθέτηση της χρήσης των τεχνολογιών αυτών και την ανάπτυξη της απαραίτητης νομοθεσίας η οποία θα προστατεύει τους πολίτες από τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της άγνοιας ή της κακής χρήσης τους.
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στο διαδίκτυο αφορά τις ατομικές ελευθερίες και την ιδιωτικότητα. Ο μέσος χρήστης δημοσιοποιεί καθημερινά απόψεις, ιδέες και πληροφορίες που αφορούν τη ζωή του, πίσω από ένα ψευδώνυμο ή ένα προφίλ, θεωρώντας ότι η ιδιωτικότητα του είναι προστατευμένη. Η εξέλιξη της τεχνολογίας όμως, κάνει πλέον εφικτή την ταυτοποίηση του ατόμου και την εξαγωγή συμπερασμάτων ακόμα και ερήμην του.
Μία τέτοια περίπτωση όπου υπάρχουσα τεχνολογία θα μπορούσε, αν δεν χρησιμοποιηθεί θεμιτά, να πλήξει την ιδιωτικότητα συγγραφέα ενός κειμένου που επιθυμεί να μείνει ανώνυμος, χρησιμοποιώντας μόνο τον τρόπο γραφής του, αναλύοντας τον και συγκρίνοντάς τον με άλλα κείμενα του ιδίου, είναι η στυλομετρία. Λόγω της συναφούς τεχνολογίας, ένα απλό τυχαίο ψευδώνυμο ίσως δεν είναι πλέον αρκετό για να εξασφαλίσει την ανωνυμία μας στο διαδίκτυο. Αποτελεί επομένως επιτακτική ανάγκη να αποτιμηθούν οι δυνατότητες χρήσης των μεθόδων της στυλομετρίας, και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση τους στην προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο.
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή έχει ως στόχο να παρουσιάσει, τόσο μέσω θεωρητικής μελέτης αλλά και πειραματικών δοκιμών, τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης ταυτοποίησης ενός προσώπου με τη χρήση της στυλομετρίας. Επίσης η διατριβή αποσκοπά στο να αναλύσει τους κινδύνους αναφορικά με την ιδιωτικότητα που προκύπτουν από τη χρήση της, να αποτιμήσει την αποτελεσματικότητα ενός στυλομετρικού συστήματος ταυτοποίησης αλλά και την ευκολία παραπλάνησης του, διερευνώντας, μέσω εκτέλεσης κατάλληλων πειραμάτων, τη δυνατότητα «ανωνυμοποίησης» ενός συγγραφέα έναντι μεθόδων στυλομετρίας. Τέλος να κάνει μια αναφορά σε χρήσιμα πεδία εφαρμογής της στυλομετρίας αλλά και σε ζητήματα για περαιτέρω έρευνα.